Романът “Елада Пиньо и времето” с награда на името на Блага Димитрова

|
„Романът „Елада Пиньо и времето“ отговаря и като постройка, и като стил, и език на най-високите образци в световната литература“. Това каза при представянето му Саша Радева — литератор, член на Управителния съвет на Национален граждански форум „Българка“.
Тя е член на комисията, оценила произведението на годината, за каквото беше обявен романът на бургаската писателка Керана Ангелова, издаден от Издателско ателие „Аб“
От пет години Национален граждански форум „Българка“ провежда eжегоден конкурс за произведения на морално-етични теми сред жени писателки и поетеси. Конкурсът не се обявява предварително. Специална комисия следи изданията през цялата предходна година и дава своите предпочитания.
През 1999 година наградата е за романа на Серга Костова „Благовестието на Мириам“. През 2000 г. „Нощно пътуване“ на Милена Авонеди, а през 2001 г. — „Балкански пророк“ на Светла Дичева печелят приза. Той е даден през 2002 г. посмъртно на Ани Дръндарова за цялостно творчество.
От 2003 г. конкурсът носи името на Блага Димитрова. Първа получава това отличие актрисата и писателката Божидара Цекова за книгата „Зад фасадата“. Керана Ангелова е втората, която го получава.
Наградата има и финансово измерение, което се осигурява от авторитетни и утвърдени в литературните среди спонсори. През миналата година това е Издателската къща на Васил Станилов, а пред тази година наградата е осигурена от Издателство „Просвета“, за което дял има и Йонко Йончев — също член на комисията.
Божидара Цекова прочете откъс от романа „Елада Пиньо и времето“ по време на церемонията преди дни. Отличието връчи председателката на Национален граждански форум „Българка“ проф. Ева Соколова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *