Романът – най-загадъчният феномен в литературата

|
Романът – що е то?” е последната книга на проф. Симеон Хаджикосев, известен не само като преподавател по история на античната и западноевропейска литература, но и като литературен критик и автор на повече от 30 книги, сред които многотомника „Западноевропейската литература” и мемоарите „Записки на конформиста” и „Записки на вътрешния емигрант”.
На премиерата на книгата в ректората на Софийски университет на 13 януари издателят Пламен Тотев представи автора като един от малкото съвременни преподаватели, оставящ след себе си значими следи. Освен това той сподели и личните си впечатления за книгата – достъпна, защото „нещата, които искаш да кажеш, трябва да достигнат до повече хора”.
Самата книга маркира най-важните моменти в развитието на най-загадъчното явление в световната литература – романа. Симеон Хаджикосев се спира и едновременно върху теорията и възникването му, като самият той споделя, че жанрът е изключително проблематичен сред изследователите. „Добре, че е от мъжки род на повечето езици, за да няма проблем и с рождената му дата”, пошегува се професорът. В развитието му той бележи три основополагащи за теорията романи – класическия роман-епопея „Война и мир” на Толстой, модерния „Одисей” на Джеймс Джойс и постмодерния „Игра на дама” на Хулио Кортасар.
Друг важен момент от книгата е приложението в края й – кратък списък със заглавия, за които авторът предупреди, че не трябва да се приемат като някакъв документ и да се канонизират. Напротив, той е именно за любителите на литературата. „Истината е, че човек не само не може да прочете всички книги, но и всички хубави книги”, допълни професорът.
Книгата ще ви зарадва с достъпност на езика и есеистична раздвиженост въпреки сложността на материята. Издава се от ИК „Персей” и цената й е 8 лв.
 

Илияна Генова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *