Романът „Тарпани” на Димитър Атанасов се издава за втори път

|
Преди повече от 20 години излиза романът на Димитър Атанасов „Тарпани”. Сега издателство „Колибри” се съгласява да преиздаде книгата, не само заради успеха й в чужбина, но и поради факта, че тя определено заслужава читателското внимание – както с езика си, така и с посланията, които носи.

В рамките на Панаира на книгата в НДК на 27 май беше представено новото издание на „Тарпани”. Премиерата откри собственикът и управител на издателство „Колибри” Раймонд Вагенщайн. За самата книга и нейния автор ни разказа журналистът Георги Ангелов, а специални гости бяха художникът Николай Георгиев и хореографът и актриса Петя Йосифова – част от трупата на Алма Алтер, представяла пиесата по романа („Зелено диво”).

Романът „Тарпани” постига голям успех в Германия (особено в Лайпциг), където е преведен с името „Непоносима свобода”. Пиесата пък е играна 17 пъти в чужбина. Петя Йосифова изигра пред публиката части от нея. Актрисата подари на Димитър Атанасов последното копие от сценария, а Николай Георгиев сподели своите спомени около представянето на „Зелено диво”, като обеща на писателя нейното връщане към живота на сцената с нова студентска трупа.

Димитър Атанасов е белетрист, драматург и журналист. Роден е на 23.09.1953 г. в Силистра. Завършва българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е още на книгите: „Пентакон” (разкази и новели, 1988), „Изкуството като спасение” (1996), „Среднощни портрети” (сборник, 1996), „Вернисаж. Гласовете чувам” (поезия, 2007), “Запазено място” (пиеси, 2008) и др. Носител е на множество награди, сред които наградата от Националния конкурс за роман на ДИ „Хр. Г. Данов"”(1990) - за романа „Тарпани”, Наградата „Пловдив” (1993) - за романа „Тарпани”; Награда „Иван Радоев” (2001) в Националния конкурс за нова българска драматургия на ДТ „Иван Радоев”, гр. Плевен - за пиесата „Зелено” и др.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *