Рони Джеймс Дио с разтърсващ концерт в Каварна

|
На 7 юли в доскоро малко известното крайморско градче Каварна изнесе концерт “Гласът на рока” - американският певец от италиански произход Рони Джеймс Дио.
С групата му, наречена “Дио”, известният вокалист на “Блек Сабат” и “Рейнбоу” идва за втори път в България - предишният концерт се състоя в София през 1998 година. Формацията “Дио” не е солов проект на музиканта, въпреки че носи неговото име. Концертът в Каварна е част от турнето, последвало най-новия албум “Master of the Moon”. За Рони Джеймс Дио това е деветнадесети студиен албум.
На кратката пресконференция преди началото на концерта Дио отговори на въпроси на журналисти от различни медии. “Малкият човек с голям глас” разказа за бъдещите си творчески проекти и сподели своето впечатление от съвременните музикални стилове. Още там присъстващите забелязаха настроението и лъчезарността, които по-късно вокалистът раздаваше от сцената на стеклите се от цялата страна негови почитатели. Организацията на концерта беше перфектна, благодарение на “Жокер Медиа” и община Каварна. За пристигащите от други градове бе осигурен палатков лагер и квартири, както и транспорт от София. За съжаление точно в началото на концерта заваля проливен дъжд - може би той стресна Б.Т.Р., които предварително бяха обявени като подгряваща група, но така и не се появиха на сцената. Точно в 20.30, въпреки първите дъждовни капки, музикантите от “Дио” излязоха пред събралите се около 7000 фенове. Дъждът не попречи нито на групата, нито на почитателите им - сцената и техниката бяха обезопасени и концертът продължи близо два часа. В това отношение организаторите трябва отново да се споменат като пример за добре свършена работа - в последните години заради дъжд бяха отменени концертите на “Антракс” и Глен Хюз, въпреки гордата забележка на гърба на входните билети, гласяща: “Концертът ще се състои независимо от атмосферните условия”. Организаторите от “София Мюзик Ентърпрайсис” не успяха да доведат “Антракс” отново, а Глен Хюз, вокалист на “Блек Сабат” и “Дийп Пърпъл”, се върна отново в България след проваления заради атмосферни условия концерт. За съжаление организаторите от “Рива Саунд” не са преценили добре датите за концертите му - аудиторията, която слуша Дио, почти напълно се припокрива с тази, слушаща Хюз - на 7 юли концертът в Пловдив беше отменен поради огромното количество непродадени билети. Най-вероятно почитателите му са избрали да чуят и видят Дио, а след това да останат за концерта на Хюз във Варна. Като се има предвид качеството, което и двамата певци показаха (на сцените в Каварна и София), можем само да се надяваме, че концертите на толкова велики певци занапред ще се организират от истински професионалисти, каквито доказаха, че са община Каварна и “Жокер Медиа”.
Шоуто на “Дио” започна с едноименната песен от предпоследния студиен албум на рок-легендата - гръмотевичното “Killing the Dragon”. Последва го мистичната “Egypt” от емблематичния за творчеството на Дио “The Last in Line”, след което се сбъдна мечтата на хилядите фенове, подгизнали до кости от проливния дъжд - да чуят на живо несравнимата епопея “Stargazer” от втората плоча на съвместната група на Рони и китариста на “Дийп Пърпъл” Ричи Блекмор - култовата формация “Рейнбоу”. Огромното пано зад сцената изобразяваше обложката на първия албум на бандата Дио - “Holy Diver” - и пламтящите очи на страховития демон пронизваха тълпата, създавайки неповторима атмосфера. Тя се допълваше от перфектния инструментализъм на музикантите и уникалните вокали на самия Рони, който доказа, че за големия певец възрастта няма никакво значение. Едва ли има друг рок-вокалист, който да може да пее по този начин трийсет и три години след първия си студиен албум (“Elf” на едноименната формация). От творчеството на групата “Дио” насъбралото се множество чу вечните класики “Stand Up And Shout”, “Holy Diver” и “Don’t Talk To Strangers” от дебюта “Holy Diver”, “We Rock” и “The Last In Line” от втората тава на формацията, “Sunset Superman” от “Dream Evil” и “Shivers” от актуалния диск “Master of the Moon”, от годините с “Блек Сабат” - величествения химн “Heaven And Hell” и “Mob Rules”, а от дискографията на “Рейнбоу” - “Man On The Silver Mountain”, “Long Live Rock And Roll” и “Gates Of Babylon”. Двата биса и непрекъснатите благодарности на Дио към активната и неуморима публика за пореден път доказаха, че освен велкик певец и изпълнител, Рони е и страхотен човек, комуто е чужда както надменността и звездоманията на повечето му колеги, така и студеното, безстрастно отношение към феновете по време на концерт, на което многократно сме ставали свидетели и с което за последен път се сблъскахме на скорошния концерт на някогашните му “колеги” от Блек Сабат.
На 21 юли в Каварна ще свирят и легендарните “Дийп Пърпъл” - тенденцията е крайморският град да се превърне в достойна конкуренция на столицата що се отнася до концертния живот, а от това, както до сега се вижда, всички могат само да спечелят.
 

Гергана Стойчева, Адриан Лазаровски
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *