Румяна Емануилиду: Богатството има смисъл само, когато може да помогне за спасяване на ценностите в обществото

|
През октомври 2006 г. Сдружение "Общество за духовни изяви" празнува 5 години от основаването си. По този повод предлагаме интервю с неговата председателка Румяна Емануилиду.
 
Защо решихте да основете "Общество за духовни изяви"?
- Идеята се роди спонтанно, но все пак тя е следствие. След няколко премиери на книги, картини и други проекти, разбрахме, че ни е приятно не само когато общуваме духовно, а когато към проектите ни се приобщават все повече хора със същите потребности. Водехме се от убедеността, че си помагаме и помагаме въобще за съхраняването на духовността.
Понякога намирахме хора, фирми и институции, които имаха съзнанието, че подкрепата, която могат да направят, води към съзидание и добруване, а следователно и към духовно израстване.
Така решихме да се сдружим, за да насърчаваме за инициативи повече представители на различни сфери за духовна дейност – чрез изложби, концерти, премиери и други изяви.
 
Какви хора влизат в Обществото?
- В Обществото за духовни изяви членуват творци от различни сфери на духовната дейност – художници, артисти, писатели, поети, музиканти, изкуствоведи и други с присъствие в духовния живот на Бургас. Фокусът е върху Бургаски регион, но постепенно разширяваме дейността си в национален мащаб.
Искам да подчертая, че членовете на Обществото за духовни изяви са хора, които имат също така отношение към ценностите, дарителството и благотворителността. Хора, които поставят над всичко духовното богатство и такива, които осъзнават, че богатството – духовно и финансово има смисъл само, когато може да помогне за спасяване на ценностите в обществото.
 
С какво се занимавате? Някои хора се объркват от името и решават, че става дума за религиозна организация...
- Не е нужно да изброяваме колко концерти, книги, изложби и конференции сме направили. Както и да говорим за благотворителните жестове. Не сме религиозна организация, въпреки че приемаме християнските ценности. А един от проектите, предложен от наши членове, е за създаване на институции като “Християнски пансион за отлични ученици от социалнослаби семейства”, съвместно с църквата.
По-важно за нас е, че съществува такава общност от хора, които ценят усилията на духа и насърчават всеки, който има нужда да извърви своя творчески път.
 
Издавате и списание "Изгрев" - какво могат да открият на неговите страници читателите и как могат да открият самото списание?
- На страниците на списание “Изгрев” – издание на Обществото за духовни изяви представяме Бургас и региона от гледна точка на духовността – паметници, архитектура, духовно наследство, личностите като духовно богатство. Понякога в палитрата се включва Пловдив, а вече и Варна, с които успяхме да изградим мостове.
В последния брой например Веселина Казакова е представила едно завещание на Аврам Чальовски от 1943 г. и самият предприемач и индустриалец, който е създал Фабрика за захарни изделия, Индустриална къща и Фондация за вечни времена, като приходите от лихвите в нея се употребяват за бедни, болни и сираци.
Представено е композиторското творчество на Георги Шагунов – първоначални наблюдения върху негов виолончелов концерт от Бисерка Граматикова.
Писателката Кина Къдрева разказва за литературните и театрални традиции на Бургас, за един славен период на Бургаския театър и личностите в него от 50-те години.
Соня Кехлибарева е разкрила богатството на Регионалната библиотека чрез сбирка от стари пощенски картички, които разказват за Бургас с двете джамии, за откриването на парната мелница, освещаването на пристанището, митницата, казармите, бургаския панаир; за залесяването на Морската градина, за топлите Морски бани, плажа и други градски забележителности.
Мими Христова описва скулптурната галерия край морето. Има статия за изданията за култура в Бургас, статии за успешни проекти на членове на сдружението, поезия, снимки от съвремието на града. Представени са наградените в конкурса “Изток-Запад” автори на хайку и младите поети от Литературно студио “Митични птици” към читалище “Любен Каравелов” в Бургас.
В този дух ще бъде и следващият брой, посветен на 5-годишнината на Обществото, който планираме да излезе до края на 2006 година.
 
Какви непосредствени изяви да очакваме?
- Петгодишнината ще отбележим с пет премиери на книги, които са включени в Есенните литературни празници на Бургас. Предлагам самата програма с премиерите:
 
 
5 ГОДИНИ ОБЩЕСТВО ЗА ДУХОВНИ ИЗЯВИ
 
25 октомври 2006 г., 17 часа – Художествената галерия - Пресконференция, представяне на сп. “Изгрев” и други проекти на Сдружението
 
“ДИМИТРИНА САВОВА
за изкачването на Фудзияма” –
автор: Румяна Емануилиду
Премиера на монография, Издателска къща “Знаци”, Издателско ателие “Аб”
Честване 80 години на актрисата
27 октомври 2006 г., 18 часа, Драматичен театър “Адриана Будевска”
 
КЕРАНА АНГЕЛОВА
“Вътрешната стая” – роман
“Катокала – името на пеперудата” – поезия
Премиери, Издателска къща “Знаци”
26 октомври 2006 г., 18 часа – Художествена галерия “П. Задгорски”
 
АНА БОЯНОВА
“Дадено от Бога” , Издателско ателие “Аб”
Книга за композитора и диригента проф. Васил Казанджиев
Премиера с негово участие
25 октомври 2006 г., 18 часа – Художествена галерия “П. Задгорски”
 
ХРИСТО ДИМИТРОВ-ХИНДО
“Да излъжеш без да лъжеш”
Премиера, Издателско ателие “Аб”
24 октомври 2006 г., 18 часа – Художествена галерия “П. Задгорски”
 
КРАСИМИРА ИВАНОВА
“Гробницата на безсмъртието”,
Пътешествие към Сиан.
Премиера на книга, Издателско ателие “Аб”
23 октомври 2006 г., 18 часа – Художествена галерия “П. Задгорски”
 
Пожелавам на всички здраве и духовно дълголетие и дано повече хора се приобщят към споменатите и други инициативи в името на българската духовност.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *