Руска класика на сцената на “Сълза и смях”

|
“Играчът на рулетка” по едноименния роман на Ф. М. Достоевски е новият проект на театър “Сълза и смях” и Театър “Ленсъвет”.
На пресконференция на 10 януари Владислав Пази - режисьор и автор на драматизацията, съобщи, че кастингът за избор на актьори, които да изиграят десетте роли в пиесата, вече е започнал. Интересът е много голям и има явили се над 100 желаещи. "Играчът на рулетка" има дълга театрална традиция в Русия и почти никаква у нас, въпреки че е интересно да се отбележи, че същият спектакъл в момента се подготвя и от театър "Сфумато". Романът третира темата за живота като игра, играта като живот и играта вместо живот. "Темата е актуална и в България, и в Русия. Въпреки че нашите два театъра са много различни - в Петербург има постоянна актьорска трупа, а тук - не, което налага провеждането на кастинг, родствеността между нашите култури е съвсем естествена и сътрудничеството ще бъде органическо. Мисля, че руските режисьори трябва да поставят в чужбина руски пиеси" - сподели Владислав Пази. Бойко Богданов, директор на театър "Сълза и смях", подчерта, че това не е хвърлена ръкавица към Театър 199, където руска класика ("Веселите Разплюеви дни") се поставя от "българо-американски режисьор" (Младен Киселов). Той наблегна и на факта, че противно на съвременните постмодерни трактовки на класически драматургични произведения, в текста на Достоевски "няма пипната нито една дума, има само подбор на епизодите, които конструирани в сценичното пространство ще изведат оттам идеята. Това е респект към класиката, на който придавам особена значимост в това време." Интересен е и неволният паралел, който възниква с постановката "Картоиграчи" на едноактната пиеса от друг руски класик - Гогол, поставена на сцената на Сатиричния театър, където младият режисьор Богдан Петканин също не си е позволявал волности с текста.
Режисьорът Владислав Пази е поставял в театрите в Петрозаводск, Омск, Киев, Талин, Владимир, Мурманск. Няколко сезона е художествен ръководител на Руския драматичен театър в Башкек /Киргизия/. След връщането си в Санкт Петербург през 1993 г. работи като режисьор в Театър “Комисаржевска” - ”Дамата с камелиите” А. Дюма, “Играчът на рулетка” по Ф. М. Достоевски. Поставя “Годеж в манастира” от С. Прокофиев в прочутия Мариински театър. От 1996 г. е художествен ръководител на Санкт-Петербургския Академичен театър на Ленсъвета. Част от спектаклите му там са: “Крал, дама, вале” по. В. Набоков, “Владимирския площад” по романа на Достоевски “Унижените и оскърбените”, “Кабаре”, “Оскар и розовата дама” от Е. Шмид с примата на руския театър Алиса Фрейдлих. Изключителен успех имат и постановките му в чужбина: “Годеж в манастира” в Оперния театър в Сан Франциско (САЩ), “Играчът на рулетка” в Лисабон, Португалия.
Сценограф на "Играчът на рулетка" е полската художничка Малгожата Зак, която от дълги години живее и работи в Испания. Тя е поканена по настояване на режисьора, с когото са работили съвместно в Лисабон.
Репетициите на спектакъла започват на 10 май 2006 г.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *