Руска музикална вечер в Каварна

|
Пред обидно малка за калибъра им публика – около 4000 души - титаните на руския рок "Любэ" изнесоха зашеметяващ двучасов концерт.
Въпреки това стадионът в Каварна се пръскаше по шевовете от бурните емоции на присъстващите, голяма част от които бяха руски туристи. Николай Расторгуев и 7-членният му колектив за пореден път доказаха, че руското музикално изкуство далеч не се изчерпва с облечени в ученически униформи момиченца, както и че е напълно несъизмеримо с жалките напъни на родния ни шоубизнес.
Мероприятието започна малко след 20 часа с българското трио “Грамофон”, което подгря публиката с незабравими руски песни от близкото минало. Точно в 21 часа “люберците” излязоха на сцената и взривиха стадиона с “Многая лета русской земле” – нежно-минорна увертюра, последвана от експлозивен рок тътен. Осмината членове на екипажа, известен като “Любэ”, действаха в поразителен синхрон един с друг, звукът бе перфектен – ясен, чист и балансиран, - а двамата вокалисти, които помагаха на фронтмена Расторгуев (бас и тенор) придаваха още по-голяма пространственост на вокалното звучене. Изпълненият материал бе впечатляващ по своето количество и разнообразие на настроенията, акцентирайки върху подбрани моменти от над петнайсетгодишната история на групата: “Самоволочка”, “Улочки Московские”, “Главное, что тъй есть ты у меня”, “Песня о звездах” от “Ребята с нашего полка” (1996), “Поет гитара”, “Березы”, “Давай за”, “Ты неси меня река” от “Давай за” (2002), “От Волги до Енисея”, “Русские”, “Батька Махно”, “Ясный сокол”, “Сестра”, “Уходили мы из Крыма (Мой конь)”, “Не смотри на часы” от най-пресния диск на състава “Рассея” (2005), “Старые друзя”, “Позови меня тихо по имени”, “Опера” от “Полустаночки” (2002), “Атас” от дебютната тава на групата... Преди изпълнението на “Там за туманами” от “Песни о людях” (1997) Николай Расторгуев обяви едноминутно мълчание в памет на загиналите в скорошната самолетна катастрофа, довела до смъртта на над 100 души, а самият концерт бе разделен на две части от петнайсетминутен антракт, навярно обусловен от здравословните проблеми на соловокалиста (претърпял операция преди броени дни). Каквито и проблеми да е имал обаче, нито един от тях не си пролича на сцената – гласът му преминаваше през различните интонационни регистри със завидна смесица от емоционалност, себераздаване и перфектен професионализъм. Единственото, за което можеше да се съжалява, бе липсата на култовите “Солдат” и “Комбат”, чиито заглавия бяха многократно скандирани от тълпата, но да не забравяме, че албумите на “Любэ” не са един или два, та да се сместят всичките им парчета в един спектакъл, пък бил той и двучасов.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *