Руското турне на един български писател

|
“Руското турне” на родния преводач и писател (и сътрудник на Словеса) Адриан Лазаровски тече с голям успех. Броени минути след кацането си на московска земя двамата с Валентин Постников (автор на историите за Моливко и Сръчко и съавтор на Лазаровски в романа “Моливко и Сръчко в България”) гостуваха в студиото на най-големия руски сателитен канал.
Там в продължение на близо час Лазаровски разказва за литературната ситуация в България и най-новите си проекти, централно място в които заема амбициозният му цикъл “абсурдно-реалистични комично-фантастични гротески” за българската мафия (първата новела от този цикъл – “Тесто “Стерон”” – вече бе отличена в първия национален конкурс на издателство “Аргус” и радио “FM+”).
На следващия ден – 15 септември – двамата четоха свои творби и забавляваха аудиторията на детския празник край метростанция “Третяковска”, след което разговаряха с бележити дейци на руската литература, театър и кино. Четвъртият ден от московския престой на Лазаровски ознаменува началото на серия от изяви в най-големите московски книжарници и библиотеки. “Изумен съм от мащабите на тази страна” – сподели българският белетрист. – “Книжарниците са десетки пъти по-големи от нашите и винаги препълнени. Хората четат навсякъде – по пейките, в трамваите, в метрото, в сладкарниците... Русия е като сбъдната мечта за мен.” Родният автор добави, че е осъществил много контакти с водещите московски издателства и тепърва ще радва българската читателска аудитория с най-доброто от руската книжна продукция в предстоящата поредица “Руски бестселър” на Издателска група “България”. По-подробен репортаж за престоя на Адриан в Москва очаквайте след завръщането му в края на тази седмица.
 

Христиана НиколаеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *