Сай Кранстън в „Микстейп” – суинг, бейби!

|
Веднъж на два месеца столичният клуб „Микстейп” става портал във времето и влезете ли в него, се озовавате в 50-те. Поли на точки, тиранти и диви танци по звуците на тромпетите, защото това е Smugglers Swing Club. За четвърти пореден път забавлението се случи на 20 април, а звездите на вечерта бяха Сай Кранстън (Si Cranstoun) и неговият бенд. Е, няма такова настроение!
Но още преди да се появят музикантите, усещаш, че тук има нещо необичайно и вълнуващо - само като погледнеш ретро микрофоните, наредени по сцената. От вратата те посрещат огледала като в гримьорна, пред които се червят устни и се извиват букли, за да заприлича всяка дама на кралица на суинга. Дансингът вече е завладян от танцуващи двойки, които са като излезли от мюзикъл. Невероятно удоволствие е да ги гледаш - мъжете са с вратовръзки и бомбета и току подметнат момичето си във въздуха. За чудесния музикален фон на всичко това се грижат диджеите на Smugglers Collective.
Трябва да призная, че досега май не съм била на парти, където изпълнителите да са с ризи и вратовръзки. Когато засвирват, имаш чувството, че пред теб са не шестима души, а цял един биг бенд. Какво може да се каже за Сай Кранстън? Той е целият усмивка и глас... И кръшно тяло! Прибавете към това ритъм, тромпет, сакс, китара и бас, и ето ви чудесна весела музика.
С ръка на сърцето, колко стилове музика могат да ви накарат да затанцувате неудържимо и да ви създадат слънчево настроение, когато сте трезвени? Суингът сякаш е създаден за това. Сай е един от най-танцуващите певци, които съм виждала - и само какви движения! Достоен конкурент на най-добрите танцьори на дансинга, заедно с китариста си, а усмивката не слиза от лицето му. Може ли изобщо нещо такава музика да се пее без усмивка? Дори бавните му песни не са тъжни - те са пълни с любов и щастие.
Сай Кранстън е сензация на съвременната суинг сцена. Най-известната му песен е "Dynamo" - изпълни я цели два пъти, докато гледаше как звуците подпалват дансинга. Неслучайно наричат и него самия динамо - винаги е пълен с енергия. Той зарадва танцуващите със свежи кавъри на класики като "I Got a Woman" на Рей Чарлз, "Reet Petite" на Джаки Уилсън и "Don’t Be Angry" на Напи Браун - може би най-обичаните песни в сетлиста. Не пропусна и да изпълни авторски парчета като "Bella Principessa", "Tweet on Twitter" и чисто новата "Rise And Shine", които, подозирам, ще станат новите любими. Спор няма обаче, най-големият купон стана на "Ella Ella Hula" - там и да искаш, просто не можеш да стоиш на едно място.
Бендът на Сай също не за подценяване. Споменах вече танцуващия китарист, но освен него видяхме и най-спокойния барабанист на света, и басист, който прилича на магьосник. Има една такава закономерност - хубавата музика се прави от хубави хора.
Че ще има бис, беше ясно като бял ден. Не че беше кратък концертът, но някак не ни се искаше да свършва. Ей така ако може цяла нощ да излизат на бис...
Но след добрата работа и момчетата трябваше да се отдадат на заслужена почивка. Това съвсем не значи край на партито, защото Smugglers Collective пак заеха мястото си зад пулта и се постараха танците да не спират.
Ако това ви е прозвучало забавно и искате да закачите малко от блясъка на средата миналия век, следващият Smugglers Swing Club ще се проведе на 16 юни на добре познатото място. Носете си удобни обувки, защото ще паднат танци.

Снимка © Петя Митрева


 

Снимка © Петя Митрева


 


 

Десислава Гичева

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *