Салонът на изкуствата 2003 беше открит

|
На 10 май във фоайето на третия етаж на НДК тържествено беше открит VIII Салон на изкуствата. Директорът на Двореца на културата - Христо Друмов и кмета на град Пловдив д-р Иван Чомаков не казаха нищо интересно на откриването, затова повечето присъстващи гледаха експозицията от изложбата "Праисторическото изкуство и 21 век", а журналистите снимаха президента Първанов. Георги Първанов вече за втори път присъстваше на откриването на Салон на изкуствата, т.е. откакто е президент. Присъстваше и министър Абрашев (неизвестно защо), дипломати от различни посолства, подпомагащи прояви на фестивала, много артисти и гости.
За изложбите репортаж ще видите в близките дни, а и сами можете да ги посетите, входът за тях е свободен, намират се на третия етаж на НДК.
По-интересен беше концертът на ансамбъл "Тракия" в зала 2 малко по-късно вечерта. Спектакълът "Хубава Яна" за пореден път доказа особения поглед на ръководителите на ансамбъла към българския фолклор. И сега ясно личеше виждането за синкретичните корени на фолклорното изкуство. Артистите от ансамбъла са със многостранни възможности, за тях очевидно не е проблем едновременно да свирят, пеят и танцуват, така както всъщност е било и някога. В програмата бяха включени "Добруджанска танцова импресия" (хореография на проф. Дженев), песни като "Фимийко", "Ружа, Ружа сади", "Силиш ма мамо", "Заръчала Яна" (със солистка Женя Казакова), песни и танци от Пиринския край и др. Кулминацията беше "Хубава Яна", разказваща за отвличането на Яна от "присъстващите" по онова време тук османци. Музиката на тази пиеса в три части е на Д. Христов, а хореографията, съчетаваща народните танци с елементи на модерен балет - на доц. Д. Дженева. Солисти (виж снимката вляво) бяха Полина Богданова и Антон Антонов. Както виждате от програмата, ансамбълът не се ограничава само с фолклор от един регион на страната. Овациите на въодушевената и трогната публика бяха достатъчен показател за въздействието на спектакъла. А за тези които могат - нека го гледат на живо!
Пак в първия ден от Салона на изкуствата бяха пуснати и първите 13 листовки от изданието "Лирика 2003" в което общо 162 поети представят свои нови, писани след 2002 година произведения.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *