Сара Чанг ще свири с таланти от Музикалното училище

|
Диригентът Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България” ще сбъднат мечтата на десет талантливи ученици от НМУ “Любомир Пипков” да свирят на една сцена със световноизвестната цигуларка Сара Чанг. Младите музиканти, които изучават и свирят на различни инструменти, ще вземат участие в концерта на американската звезда на 26 октомври редом със Софийската Филхармония. Събитието ще даде старт на втората част от Фортисимо Фест 2011 и е с начален час 19,30 в Зала 1 на НДК.
Програмата отново е интересно подбрана и следва мисията на фестивала да свързва културите на България и Америка. Концертът ще започне с четири тракийски танца от симфоничната сюита “Тракийски танци” на Петко Стайнов и четири танцови епизода от “Родео” на А. Копланд.
Общото между двамата композитори е, че всеки от тях е бил патриот, разказвал чрез музиката си за своята Родина. На предстоящия концерт създателят на Фортисимо Фест – Максим Ешкенази, ще покаже каква е била представата на двамата големи композитори за родната им страна. Техните произведения ще звучат в своеобразен диалог по между си, въвличайки публиката в едно красиво музикално пътешествие през България и Америка.
Подредбата на кратките произведения е нетрадиционна, защото те ще се редуват - “Buckaroo Holiday” от Копланд ще бъде последвано от “Пайдушко хоро” на Стайнов, „Corral Nocturne” от „Мечкарско хоро” и т.н.
Звездата на тазгодишното издание на Фортисимо Фест - Сара Чанг, ще изсвири виртуозния концерт за цигулка и оркестър на Ян Сибелиус, заедно със Софийската филхармония под диригентството на Максим Ешкенази. Младата цигуларка, която е концертирала из цял свят, изрази любопитството си към богатото културно наследство на България и пожела да разгледа Боянската църква и забележителностите на София.

Билети за концерта на Сара Чанг могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg, Ticketstream.bg и в Билетния център на НДК, на цени от 20, 30 и 40лв. В двата сайта за продажба на билети могат да се закупят и фестивални билети за всички събития от Фортисимо Фест 2011, на стойност 40лв. За следващите концерти от програмата билетите са с цени: 10 лв. за концертите на РомаНено и китарно трио „Триада” в София Лайв клуб и 20 лв. за концерта на оперните американски звезди Джанис Етеме и Кевин Дейс на 6 ноември в зала 3 на НДК.
Предстоящите събития в програмата на Фортисимо Фест 2011 са концертите на Mr. Brass (28 октомври), Квартет “София” (29 октомври), Китарно трио “Триада” (04 ноември), РомаНено (05 ноември) и звездите на американската опера и госпъл - Джанис Етеме и Кевин Дейс (06 ноември). Повече информация за концертите - на http://www.fortissimofest.com
 

По материали на Фортисимо Фест


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *