Сатирата отбелязва юбилея на Никола Анастасов с премиера

|
Тънка сатира и типичното за Георги Данаилов чувство за хумор, комични и иронични ситуации. Много добър текст и още по-добра режисура, впечатляващи костюми, грим и сценография. Безупречна актьорска игра. Това накратко може да се каже за постановката "Боговете", чиято премиера в Сатирата е на 22 април.
Режисьор е Гаро Ашикян, сценографията е на Милена Пантелеева, хореографията - на Анна Донева, художник на костюмите е Анна Кирилова, а художник на грима - Димитър Коклин.
Авторът на текста Георги Данаилов сподели, че "Боговете" е пиесата, чийто ръкопис се е задържал най-дълго време в чекмеджето. Една от причините за това е, че самият той през последните години се е откъснал от театъра. Всъщност текстът е развитие на едно негово по-старо есе, озаглавено "Има ли смисъл да бъдем безсмъртни".
Действащите лица в пиесата са някои от безсмъртните олимпийски богове, един полубог и един простосмъртен. Постепенно простосмъртния човек (Кръстю Лафазанов) предизвиква боговете да се откажат от своето безсмъртие, а самият той да стане бог. Но тогава открива, че безсмъртието носи със себе си и много самота. Безсмъртният бог няма приятели, няма любов, няма бъдеще. В пиесата се дава за пример и Аполон, който сам не е създал нищо, тъй като постоянно отлага, все има време да я направи... Докато човекът Фидий, например, е изваял прекрасни статуи. Животът с край е стойностен, ако нямаше край би бил безсмислен.
В ролята на главния бог Зевс е актьорът Никола Анастасов, който в деня на премиерата навършва 75 години и това е неговият бенефис. Васил Попов се превъплъщава в ролята на Посейдон, бог на морето и брат на Зевс. Нона Йотова е богинята на любовта Афродита, Николай Урумов е нейният съпруг-рогоносец Хефест, Антон Радичев е постоянно преследващият е Арес.
Незнайно защо в ролята на Адонис - възлюбен на Афродита полубог - е жена, актрисата Стефка Янорова. Но този странен избор само озадачава, без да разваля пиесата.
Както споменах по-горе официалната премиера е на 22 април, а следващите представления са на 2 и 16 май. Не ги пропускайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *