Сатиричния театър започна подготовка за новия театрален сезон

|
Сатиричен театър „Алеко Константинов” вече започна активната подготовка за новия си театрален сезон. Заглавието, с което на 15 септември ще се открие сезона, е „Възгледите на един учител за народното творчество”. Моноспектакълът на Камен Донев се превърна в един от безспорните хитове на отминалата година, като билетите за него се изчерпваха буквално за един ден.

На 26 септември се очаква първата премиера на Сатирата. Комедията с пространно заглавие „ПОЗОРИЩЕ, спасено от многострадална трупа "Ахелой" на 31.02. (стар стил) хиляда осемстотин и еди коя си година в Тутракан” е от Зденек Сверак и Ладислав Смоляк. Двамата са известен в Чехия тандем и се изявяват като актьори, драматурзи, режисьори и киносценаристи. Световна слава им донася филмът „Коля”, който печели през 1996 г. награда „Оскар” за чуждестранен филм. Пиесите на Сверак и Смоляк са изключително популярни в Чехия, но двамата автори рядко се съгласяват техни текстове да се поставят в чужбина. Заслугата да се получи правото да се играе на сцената на Сатирата „Позориште...” е на режисьора Николай Гундеров. Негова е и адаптацията на комедията на български. Актьорският състав, който участва в постановката, включва Стоянка Мутафова, Филип Трифонов, Албена Колева, Диян Мачев, Кирил Ефремов и Стефан Денолюбов. На този звезден екип предстои да се вживее в творческите неволи на малка провинциална трупа от края на 19 век. Естествено, коронната роля е поверена на Стоянка Мутафова, която със сигурност ще изненада всички с новото си превъплъщение.

В началото на септември в Сатиричния театър ще започват репетициите и на пиесата „Световъртеж” от Жан-Жак Брикер и Морис Ласег. С тази френска комедия ще се захванат режисьорът Боил Банов и актьорите Герасим Георгиев, Стефан Щерев, Янина Кашева, Жанет Йовчева и Светломир Радев. Действието се завърта в дома на депутат от опозицията, решил да вдигне рейтинга си, организирайки в един и същи ден сватбата на сина си и своята собствена сватба. Какво осуетява този брилянтен план ще разберете в средата на ноември, когато се очаква премиерата на спектакъла.

Другото интересно събития, което предстои през този сезон в Сатирата, е постановката на най-новата пиеса на Дейвид Мамет - „Ноември”. Пиесата се радва на огромен успех на Бродуей. Събитията в комедията се разгръщат в навечерието на президентските избори, които, както по всичко личи, настоящият президент ще загуби. На присмех се подлага не толкова политическата некомпетентност на институцията, колкото възможността “демокрацията” да си избира за този пост абсолютно неадекватни личности, които всеки и всякак може да манипулира. Режисьор на бъдещия спектакъл е известният аниматор, носителят на „Златна палма” от Кан Слав Бакалов.

През септември ще започнат репетиции и в обновената камерна зала „Методи Андонов”. Там над пиесата „Пластилин” от Василий Сигарев ще работи изцяло младежки екип. Под режисурата на Марий Росен с предизвикателството да се превъплътят в няколко роли ще се справят най-младите актьори на Сатирата: Пламен Великов, Благовест Благоев, Цвятко Ценов, Явор Борисов, Анастасия Панайотова, Цветомира Христова, Жанет Иванова и Месуре Сюлейман. Пиесата, напомняща по структура повече киносценарий, разказва за трагикомичния живот на момче от крайните квартали. Премиерата е запланувана за края на ноември.

Вече са пуснати в продажба билетите за първите представления. Работното време на касата е от 10 до 19 часа. повече информация - на адреса на Сатиричния театър.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *