“Сатори” от Дон Уинслоу

|
ИК „Бард” представя дългоочакваното продължение на култовата книга от 70-те години „Шибуми” - "Сатори" от Дон Уинслоу. Книгата е на пазара от 18 октомври.
В епохалния бестселър „Шибуми”, почитан от мнозина като един от класическите трилъри на двадесети век, Треванян представя на читателите Николай Хел – гений, мистик и съвършен, страховит убиец. Сега историята на Хел продължава. В своя нов трилър признатият от критиката и публиката Дон Уинслоу разкрива как Николай Хел се е превърнал в най-опасния човек на света...

Есента на 1951 г. Корейската война е в разгара си. Двадесет и шест годишният Николай Хел е прекарал последните три години в единична килия в ръцете на американците. Хел е майстор на хода коросу или „гол-убивам”, владее свободно шест езика и е развил необичайно „усещане за близост” – почти свръхестествен усет за надвиснала опасност. Той разполага с уменията да бъде най-страховитият убиец на света и сега ЦРУ има нужда от него.
Американците предлагат на Хел свобода в замяна на една малка услуга – да отиде в Пекин и да убие комисаря на СССР в Китай. Почти сигурно е, че мисията е самоубийствена, но Хел приема. И трябва да оцелее в хаоса, насилието, подозренията и предателството, докато се опитва да постигне върховната си цел – сатори, истинското просветление и хармония със света.

И бестселърът, с който започва всичко това... „Шибуми”.
Николай Хел е най-търсеният човек на света. Роден в Шанхай след хаоса на Първата световна война, той е син на руска аристократка и загадъчен германец, протеже на японски майстор на Го. Хел преживява унищожаването на Хирошима и се появява отново като най-изкусния любовник и най-съвършения – и добре платен – убиец на света. Хел е гений, мистик, вещ познавач на езици и култури, а тайната за способностите му е твърдата му решимост да постигне особен вид лично постижение, състояние на ненатрапчиво съвършенство, известно само като шибуми.

Подобно на Ерик ван Лустбадер, който съживи поредицата за Борн, признатият от читателите и критиката Дон Уинслоу представя наследството на Треванян на едно ново поколение читатели.
 
Дон Уинслоу е роден в Ню Йорк, но е израснал в Саут Кингстаун на Род Айлънд. Автор е на редица романи, сред които „Силата на кучето” и „Животът и смъртта на Боби З”. Освен писател, Дон е бил актьор, режисьор, управител на киносалон, водач на сафари и частен детектив. Живее в района на Сан Диего със съпругата си Джийн и сина си Томас. Ще ви посрещне с добре дошли на сайта си www.donwinslow.com.

„Никой на този свят не върши това по-добре от Дон Уинслоу... още един автор, превърнал се веднага в класик.”
- Лий Чайлд за „Зимата на Франки Машийн”

"В над 500 страници Уинслой натъпка достатъчно нова информация за това как и защо нарковойните станаха толкова жестоки, и сега искаме още – особено като се има предвид експлозивната поетика на стила му."
- „Чикаго Трибюн” за „Силата на кучето”
 
Кой е Треванян?
„Треванян” е псевдоним на д-р Родни Уилям Уидъкър. „Ню Йорк Таймс” го описва като „единственият автор на романи, който може да се сравни едновременно със Зола, Иън Флеминг, Едгар Алан По и Джефри Чосър.” След като влиза с гръм и трясък в списъка на автори на бестселъри с трилърите си „Санкцията Айгер” (1972) и „Санкцията Лу” (1973), Треванян продължава с бестселърите си „Основният” (1976, политически роман), „Шибуми” (1979) и "Лятото на Катя" (1983, психологически роман на ужасите). След петнадесетгодишно затишие Треванян се появява отново като автор на уестърна „Инцидент на двадесетата миля” (1998) и на сборника разкази "Гореща нощ в града" (2000). През 2005 г. той издава „Лудите дами от Пърл Стрийт” – историята на един юноша от бедняшките квартали на Олбъни, Ню Йорк, в годините преди и по време на Втората световна война. Произведенията му са преведени на повече от 14 езици и са продадени в милиони бройки по цял свят.
Треванян умира през 2005 г. Каква е основата на този нов роман и как се стигна до появата му?
Агентите, представляващи наследството на Треванян, знаеха, че читателската публика жадува да прочете още за Николай Хел. Но заемането на мястото на Треванян е тежка задача. Как да намерят някой, който има необходимата писателска дарба (вижте цитираното по-горе сравнение на Треванян със „Зола, Иън Флеминг, Едгар Алан По и Джефри Чосър”), чийто усет съответства с този на Треванян и който освен това е запален почитател на „Шибуми”?

Какво е „Шибуми”?
Това е най-известният и най-успешният роман на Треванян, от който са продадени над 2.3 милиона бройки. Книгата се смята от мнозина като един от най-големите трилъри на двадесети век и има страстни почитатели тридесет години след първоначалното му излизане. В романа си авторът ни представя Николай Хел, който никога не се е появявал в друга книга... до днес.

„Шибуми” на Треванян е повратен бестселър и един от класическите трилъри на 20 век. Сега Дон Уинслоу ни връща към него с продължението (или по-скоро предшественика) „Сатори”, в който отново се срещаме с убиеца Николай Хел.

Централно разузнавателно управление
Поверително Досие: Николай Хел
Занятие: Убиец
Умения: Хода коросу или „гол-убивам”
Възраст: 26
Място на раждане: Шанхай
Произход: Майка: рускиня, графиня Александра Ивановна
Баща: германец, граф Хелмут фон Кайтел
Израснал в Китай и Япония
Текущ псевдоним: Мишел Жилбер, търговец на оръжие на черно

Сатори (яп.) – внезапно осъзнаване или лично просветление; първата стъпка към нирвана.

 

По материали на ИК "Бард"

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *