Сбогуване с любовта в шедьовър на класическата драматургия

|
Десетата премиера за сезон 2004/2005 на Народен театър "Иван Вазов" се играе на голяма сцена от 7 април. Пиесата "С любовта шега не бива" на Алфред дьо Мюсе е под режисурата на Мариус Куркински.
Алфред дьо Мюсе е един от най-ярките представители на френския романтизъм, а "С любовта шега не бива" - един от шедьоврите на световната драматургия. "Мисля, че сега ми е време за тази пиеса. С нея е добре да свериш себе си." - каза Мариус Куркински. В текста, разбира се, става дума за вечната тема - любовта и не случайно заглавието звучи като закана. Авторът отрежда на своите герои - Камий и Пердикан - само няколко секунди щастие с това чувство. Според Мариус Куркински Мюсе е изключително жесток към персонажите си, много повече дори от Шекспир. Светлана Панчева, драматург на спектакъла, коментира работата на режисьора: "Мариус се отнесе към текста с изключителна прецизност и уважение към неговата цялост, пиесата звучи в своя интегрален вид като текст". Въпреки това, диалозите, писани в началото на 19-ти век, не се различават от съвременните разговори между млади хора. Друг паралел, който може да се направи с времето на Мюсе, е, че и в наши дни "миналото вече го няма, а бъдещето още не е дошло - човекът виси в нищото и бълнува, че обича."
В ролята на Пердикан - синът на Барона, виждаме Владимир Карамазов, а Камий - племенницата, се изпълнява от Александра Василева. Баронът (във великолепното изпълнение на Юлиан Вергов) очаква завръщането на двамата, като не крие плановете си да ги обвърже в брак. Но през годините, прекарани в манастир, Камий се е променила и не приема ръката на братовчед си. Тогава той замесва в игра на страсти и гордост млечната сестра на Камий - Розет (Ана Пападопулу) - обикновено селско момиче, което се влюбва в Пердикан. Тя се превръща в оръжие на емоционалното изнудване, в което братовчедите се впускат, докато осъзнаят силата и взаимността на чувствата си. И в момента, в който се докосват в любоwта, смъртта на Розет ги разделя отново. Но всъщност любовта им е невъзможна заради самите тях.
Режисьорският подход, който запазва оригиналното звучене на текста и го комбинира с разчупена актьорска игра, грабва вниманието на зрителя още в първите сцени. Постановката е построена върху гротеската - пресилените движения, пресилени гласове. Изключително находчив в своите решения е сценографът на спектакъла Никола Тороманов - носител на тазгодишната награда "Икар". На първия ред в залата седят редица забрадени с бяло монахини - разбира се, изработени от гипс. Костюмите са подбрани с изключителна прецизност, решени предимно в ярките цветове - пурпурно, алено, тъмно синьо. На сцената през цялото време пространството се разделя от огромна маса, зад която е окачен шедьовърът на Леонардо "Тайната вечеря". Тази столова е сцена, на която главни действащи лица са жадните и отегчените. Картината се е превърнала в ежедневен декор и отдавна вече не означава нищо различно. Но на финалната сцена тя се превръща, чрез игра на светлини, в параклис, където, макар и за кратко, влюбените намират своите секунди взаимност. След което идва времето за раздяла и смърт.
Много са вълнуващите моменти в спектакъла, но особено внимание заслужава монологът на Пердикан в края на първо действие - чрез думите му Мюсе предава своето послание към съвременния човек. Човекът, който бълнува за любов, непостоянна любов, траеща секунди. И тези секунди са последната надежда, с която не бива да се шегуваме, не бива да си играем, трябва да се пречистим от изкушения и гордост, защото любовта е това, за което сме създадени.
Музиката към спектакъла е подбрана от Мариус Куркински, основната тема е на композитора Георг Хендел и дълго след като отзвучават последните аплодисменти в залата на Народния театър, тя продължава да звучи в главата ми. Завиждам на тези, които за пръв път ще гледат постановката и ще се сблъскат със заканата "С любовта шега не бива"!
Следващите представления са на 14, 20 и 27 април на голямата сцена в Народен театър "Иван Вазов".Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *