Сборник с фантастично изкуство и резултатите от конкурса на издателство “Аргус”

|
На 17 декември в рамките на Коледния панаир на книгата беше представен първия годишник за фантастично изкуство "Ваяния" и обявени резултатите от Петия национален конкурс за непубликувана фантастика на издателство "Аргус" - "Фантастика през 100 очи".
"Ваяния" е алманах, съдържащ проза, критика, есета, интервюта, рецензии и картини на фантастична тематика от български автори. Амбицията на издателство "Еги" и съставителя Емануел Икономов е изданието да стане традиционно годишно и да включи и фантастична поезия. В цветните страници на сборника са показани и бъдещите корици на "Ваяния", нарисувани, както и настоящата, от художника Ивайло Петров - Ив. Във всеки брой се представя по-цялостно един художник, в този брой е представен Димитър Стоянов - Димо. Той е познат на любителите на фантастика, както и на почитателите на култовото преди години списание "Дъга".
За алманаха говориха и д-р Светослав Славчев и Любомир Николов, след което бяха обявени и резултатите от конкурса на издателство "Аргус", представен с няколко думи от Георги Величков, член на журито. В категорията "Къса проза" (в която, както с учудване установихме от думите на Емануел Икономов, се включва и фантастичната поезия) третото място си поделиха Григор Гачев, Георги Малинов и Кирил Камбарев. На второ място са класирани Андрей Илиев и Величка Настрадинова, а първото място е за разказа "Атентатът" на Ангелина Илиева, известна под псевдонима си Йоан Владимир.
Наградата за роман печели "Запали свещ на дявола" от Янчо Чолаков.
 
 
Специално за "Словеса" развълнуваната победителка отговори на няколко въпроса:
 
Какво е мнението Ви за съвременната българска фантастика, въпросът за нейното състояние се повдига при всяка сбирка на хора, занимаващи се професионално или любителски с фантастика?
 
Аз може би малко ще се различа от общото мнение, но смятам, че тя е напълно конкуретно способна на световната фантастика, на западноевропейската и особено на американската. Мисля, че има много по-кадърни млади писатели от популярните американски автори. С много по-ерудирани, по-задълбочени, по-интересни, по-свежи, по-находчиви творби, изобщо правят много по-качествена литература. Така че, според мен, има много голямо бъдеще.
 
Популярен ли е сред четящите българска литература фантастичният жанр?
 
На фона на българската литература мисля, че фантастиката успява да удържи доста добри позиции, защото не е тайна, че изобщо младата българска литература лошо се котира на пазара. В последните години българските автори си загубиха читателите и мисля, че фантастиката, като малко по-популярен жанр, успява да удържи по-добри позиции от други. Тепърва ще набира още повече сила - като цяло съм оптимист.
 
С няколко думи представете разказа "Атентатът"?
 
Разказът е много типичен за мен, може да се свърже с други разкази, които са печелили призови места - "Каквидата", "Триптих за лампата" и продължава същата серия. Малко по-сериозен е от тях и може би точно за това спечели конкурса на Аргус.
 
Ще участвате ли и занапред във фантастични конкурси?

 
Все още се колебая. Спечелих много награди през последните две години и всеки път е все по-трудно. Когато си непознат, много по-лесно те забелязват. Когато си спечелил две, три, четири награди, все по-трудно е да спечелиш следващата. Но мисля да опитам нещо в по-голяма форма, набрах смелост за нещо по-сериозно.
 
 
Очаквайте скоро във Виртуална библиотека Словото разказите на Йоан Владимир!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *