Световен хайку фестивал в Европейската столица на културата

|
Красивият унгарски град Печ, европейска столица на културата за 2010 г., беше домакин на световен хайку фестивал от 6 до 8 август. Повече от 40 поети от 10 държави се събраха да четат своята поезия и да обсъждат проблемите и развитието на световното хайку.
Фестивалът беше организиран от Световната хайку асоциация с директор Баня Нацуиши, Дружеството за приятелство между Унгария и Япония с председател Юдит Вихар и Унгарския хайку клуб. Сред участниците освен тях бяха Саюми Камакура, Наото Цушия и Тошио Кимура от Япония, Василе Молдован, Валентин Николитов, Мариус Келару, Лаура Вачеану, Амелия Станеску и др. от Румъния, Даниел Дютей от Франция, Роб Флипс от Холандия, Тони Пичини от Италия, Хане Хансен от Дания, Док Дръмхелър от Нова Зеландия, Желка Вучинич-Ямбрешич, Джурджа Вукелич-Рожич и Степан Рожич от Хърватия, както и много поети от Унгария, сред които Петер Микола Немет, Ференц Бакош, Атила Бардош и др. Петър Чухов представяше България.
Фестивалът беше изпълнен с официални и неформални събития. Имаше две изложби – на хайга (рисунки или фотографии, комбинирани с хайку) на италианския хайку поет Тони Пичини, както и изложба от различни предмети (апликации, значки, цигари, тениски, яйца, подложки за чаши, свещи, картички, книжки, оригами) с изписани върху тях хайку, изработени от унгарски студенти-японисти. Имаше официална програма с приветствие на кмета на града и участието на фолклорен ансамбъл от Хърватия и детски хор от Япония. Имаше четения на участниците и лекции. Организаторите бяха подготвили и изненада – в старата част на града по витрините на различни магазини бяха поставени постери с хайку на присъстващите поети на три езика – родния на всеки поет, английски и унгарски.
В последния ден на фестивала поетите направиха „гинко” – хайку разходка – по време на която писаха хайку. Ето едно от тях:

гинко разходка
новите обувки на татко
умрял преди година
Ференц Бакош

За фестивала беше издадена и антология с творби на участниците на три езика, включваща също и техните снимки и биографии. Това пък е едно хайку от нея:

спъвам се – кръв
по коленете, цветя
пред очите
Тони Пичини


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *