Световна премиера на новата музикална програма на Дино Салуци и Аня Лехнер

|
Със световна премиера на 1 март 2006 г. в зала България започва една изключително силна серия концерти за любителите на изтънчената музика в България, в която “Джаз Плюс” ще представят чакани с нетърпение световно известни имена, в отделни концерти или в рамките на Втория джаз фестивал.
Дино Салуци е считан за най-великия жив изпълнител и композитор на бандонеон – инструментът-символ на аржентинското танго. С професионална история от повече от половин век, Дино Салуци има неоценим принос към обогатяването на музикалната форма на тангото заради предпочитанието си към работата с артисти, изразяващи се в други стилове, като джаз и класическа музика. Салуци е работил и записвал с едни от най-големите имена на съвременната музика, сред които Чарли Хейдън, Енрико Рава и Ал Ди Меола. От 1979 г. записва за най-голямото издателство за съвременна музика – ECM. Дискографията му се състои от над 30 издания.
Аня Лехнер (виолончело) е член и съосновател на струнен квартет “Розамунде” и също записващ артист на ECM. Въпреки че е класически музикант, Аня Лехнер отдавна изучава различни музикални култури и участва в проекти, в които импровизацията заема важно място. Интересът й към новото танго (tango nuevo) довежда до съвместен запис на квартет “Розамунде” с Дино Салуци – албумът "Kultrum", изключително високо оценен и от публиката, и от критиката.
Дино Салуци и квартет “Розамунде” изнасят съвместни концерти вече повече от 10 години. За един техен концерт музикалният критик Ричард Кук пише в “Jazz Review”: “Най-близо до съвършенството, в сравнение с която и да е друга музика...” Успоредно с това Дино Салуци и Аня Лехнер изнасят концерти и като дует. През 2006 г. двамата започват работа по записването на свой нов албум, като същевременно ще представят новата си програма на живо. София е мястото, където тази нова програма ще има своята световна премиера, след което дуото тръгва на европейско турне.
Билетите за този и следващите концерти на “Джаз Плюс” ще се предлагат от системата за електронна продажба на билети Ивентим – в Интернет на адрес http://eventim.bg, в магазин Дюкян Меломан и в близо 50 боксофиса в София и страната.
За повече информация вижте сайтът на "Джаз Плюс" на адрес www.jazz-plus.net.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *