Световна премиера по време на откриващия концерт на Фортисимо Фест

|
На 10 септември в зала „България”, в 19:30 ще бъде открито първото издание на Фортисимо Фест, чиито създатели са диригентът Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”. Едно от произведенията в програмата на първия концерт е написано специално за фестивала от младия американски композитор Роджър Пршетулски. Birds in Flight („Птици в полет”) ще бъде изпълнено за първи път пред публика.
Световната премиера на пиесата ще се състои на българска почва в първата вечер от Фортисимо Фест. Специално за премиерата от САЩ пристига и композиторът – Роджър Пршетулски.
В остатъка от утрешната вечер публиката ще се наслади на изпълненията на талантливия американски пианист Ендрю Армстронг и Симфоничния оркестър на БНР, под диригентската палка на Максим Ешкенази.
В програмата:
"Два свята в две рапсодии...
Гершуин и Владигеров в компанията на Барбър и Бърнстейн
10 септември 2010, зала "България", 19:30 ч.
Симфоничният оркестър на БНР
Ендрю Армстронг - пиано
Максим Ешкенази - диригент

Л. Бърнстейн, Кандид Овертюра
Л. Бърнстейн, Дивертименто за Оркестър
Р. Пршетулски, Birds in Flight
Л. М. Готшалк, Tarantella
Дж. Гершуин, I’ve got Rhythm
----------------------
Дж. Гершуин, Рапсодия в синьо
С. Барбър, Адажио за струнни
П. Владигеров, Рапсодия Вардар

С мотото на първия концерт от фестивала – „Два свята в две рапсодии” организаторите ще се опитат да свържат двете отдалечени страни, България и Америка, чрез един културен диалог и най-добрия инструмент за неговото пълноценно осъществяване – музиката.
Фортисимо Фест ще продължи до 18 септември. Цялата програма на фестивала, както и информация за участниците може да се открие на сайта: www.fortissimo fest.com.
Билети за двата концерта в зала "България" могат да се закупят от касата на Кантус Фирмус в зала "България", от Билетния център на НДК и онлайн на: www.tickets-bg.com. Останалите събития от Фортисимо Фест са с вход свободен. Всички приходи от продажбата на билети ще бъдат дарени на различни културни институции.
Медийни партньори на Фортисимо Фест са сп. Програмата, БНР, радиата Класик ФМ, Джаз ФМ, Мелъди и Z-Rock.
 
Ендрю Армстронг
Спечелил критиката с вдъхновяващата си изразителност и смайваща техника, пианистът Eндрю Армстронг радва публиката в Азия, Европа, Латинска Америка и САЩ. Сред залите, в които е свирил, са „Карнеги Хол”, „Кенеди Център”, Голямата зала на Московската Консерватория и Варшавската Национална Филхармония. Работил е с диригенти като Питър Оунджиян, Ицхак Пърлман и Станислав Скровачевски.

С над 50 концерта в кариерата си, Армстронг впечатлява международната публика с широк репертоар, простиращ се от Бах до Бабит. Преди началото на кариерата му на концертиращ пианист, Армстронг получава над 25 национални и международни първи награди. През 1996 г. получава наградата „Гилмор” за млади изпълнители. На конкурса Ван Клибърн през 1993 г. Армстронг е най-младият участник и получава наградата на журито. Самият Ван Клибърн, в рядък изблик на поощрение към някой от участниците в конкурса, казва за него „Великолепен! Великолепен!”

Дебютният диск на Армстронг е издаден през 2004г. и включва втората соната за пиано на Рахманинов и „Картини от една изложба” на Мусоргски. Вторият му диск излиза през ноември 2007 г. и включва произведения на Шопен, Лист, Дебюси, както и запис от световната премиера на произведението на Биелауа „Wait for piano & drone”.

Eндрю Армстронг участва и в програми за обмен и работа с деца. Освен на концерт, изпълненията му могат да бъдат чути редовно в национален радио ефир и по водещата Нюйоркска радиостанция за класическа музика WQXR.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *