Светът на Рьорих и в Бургас

|
Две книги, представящи творческото наследство на фамилията Рьорих, станаха притежание на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ — Бургас. Те бяха дарени от Национално сдружение „Рьорих“.
Двете културни институции организираха през последната седмица на февруари в Бургас изложба „Творчеството на семейство Рьорих — мост между културите на Изтока и Запада“. Тя е посветена на 100-годишнината от рождението на Святослав Рьорих и представя творческото наследство на цялото семейство.
По време на изложбата беше прожектиран филмът „По-малкият брат“ на режисьорката Луиза Телешко.
И четиримата Рьорих са осъществили в своето творчество синтеза на източната и западната мисъл, знание и култура.
Николай Рьорих е отстоявал идеята за културната общност между различните народи. Той се е стремял да докаже, че културата на двата смята е имала един общ, най-древен източник. Елена Рьорих, неговата спътница и майка на Юрий и Святослав, е споделяла и вдъхновявала всичките им начинания.
Юрий Рьорих е един от най-големите учени-изкуствоведи на 20 век. Завършва индийска филология в Харвард. Участва в големи експедиции, по време на които извършва ценни географски, етнографски, археологични и лингвистични наблюдения и открития.
Святослав Рьорих е роден в Русия, но възпитан в Индия. Получава висше художествено образование в САЩ, а след това поема председателството на прочутия институт „Урусвати“ (Хималайски институт) в Индия. Рисува пейзажи, портрети, натюрморти, митологични композиции, свързани с Индия. За индийците той е техен художник, претворил огромното разнообразие на хилядолетната им култура.
След смъртта на баща си Святослав Рьорих се установява в Бангалор, където основава малък културен център „Читракала Паришад“, който постепенно се разраства в Университет по изкуствата с международно признание.
Святослав Рьорих е идвал и в България. Подарил е около 270 картини, негови и на баща му. Съхраняват се в галерията за чуждестранно изкуство в София. България е четвъртата страна след САЩ, Русия и Индия, която притежава толкова голяма колекция.
 

Румяна ЕмануилидуКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *