Севтополис няма нужда от бутафория

|

Това твърди арх. Жеко Тилев, авторът на уникалния проект да се “извади” на сухо автентичната тракийска столица Севтополис


Архитект Жеко Тилев е преподавател в Архитектурния факултет; шеф на катедра “Сградостроителство”, доктор на науките.


 
Поздравления за уникалния проект, архитект Тилев! Кога и как Ви осени тази идея?
- Всъщност, първоначално кметът г-н Стефан Дамянов ми беше предложил да помисля върху идеята за реконструиране на ново място на античния Севтополис. Тогава аз вътрешно реагирах с несъгласие... След това, като събрахме всички плюсове и минуси, стихнахме до тази идея. Проекта, който представям, е авторски продукт на моята фирма “Тилев архитекти”. Аз се занимавам с активна проектантска дейност, в това число и на обекти по опазване на архитектурното наследство. За мен това бе едно предизвикателство; целта беше да се намери онова уникално архитектурно решение, чрез което да се експонира автентичният тракийски град Севтополис, който в момента се намира на дъното на язовир “Копринка”. Смятам, че това може да стане, като се изгради една вътрешна кръгла язовирна стена. По този начин ще се осигури достъп до древната столица на одрисите.
Макететът на Севтополис
Уникалният проект на арх. Тилев ще превърне древния Севтополис в световна туристическа атракция. До кръглата язовирна стена, която ще извади на сухо столицата на Севт, ще се стига с катери и лодки. На дъното ще се слиза по четири кули с панорамни асансьори; висящи градини и ефектни ресторанчета ще са допълнителните екстри за туристите от цял свят. Най-сигурният и бърз начин за строеж на кръглата стена около Севтополис е изпускането на две трети от язовира; така за 8-9 месеца може да се построи този уникален обект.

Чрез реализацията на тази идея, Казанлък, България и светът ще получат една изключително атрактивна туристическа дестинация. Така Севтополис ще може да придобие статута на културен паметник от световно значение и така да привлича многобройни туристи. Това е шанс за България и света - Севтополис отново да възкръсне.
А Вашият проект предвижда ли руините на Севтополис да бъдат надградени?
- След окончателното разкриване на останките от този древен град, ще трябва да се изработи един специален проект за консервация и реставрация; допускам, че част от сградите ще бъдат възстановени обемно-пространствено. За да може посетителят да добие по-реална представа за начина на строителство, за архитектурата и бита на древните траки.
Този феноменален проект вероятно ще струва доста пари. Какви са проектните ви разчети?
- Няма да бъде чак толкова скъп проектът. Това е преди всичко една кръгла бетонна язовирна стена с периметър 1200 метра - между 40 и 50 милиона лева смятам че ще са напълно достатъчни.
Значи, остава наш проблем да намерим парите...
- Да, смятам обаче, че това не е проблем на Община Казанлък. Трябва да се създаде един общонационален комитет, под егидата на Министерството на културата, който да започне да набира средства под различни форми. За няколко години тези пари могат да се съберат. Дори вече има такъв интерес от международни донорски организации.
Току-що кметът Дамянов обяви за Вашия дарителски жест. Всъщност, Вие дарявате безвъзмездно този проект на стойност 30 000 лв. на Община Казанлък. Защо го правите?
- Направих го, защото се чувствам задължен и съпричастен към усилията на Общината да разкрие богатството на архитектурното наследство по тези земи. Нямам друга възможност да помогна, освен да подаря своя проект.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *