Седмица до премиерата на “Еструна”

|

Остава само седмица до премиерата на “Еструна” – една среща на фламенкото и българския фолклор - на 24 април в зала “България”.


В проекта участват фламенко певецът Арканхел (Испания), хор Нови български гласове “Лалетата” под  диригентството на Георги Петков, акустичният китарист Антонио Форчоне (Великобритания), виртуозът на контрабаса Рено Гарсия-Фонс (Франция) и талантливият перкусионист Агустин Диасера (Испания), а Теодосий Спасов е специален гост.


Антонио Форчоне

Рено Гарсия Фонс

Арканхел

Агустин Диасера

Броени дни ни делят от пристигането на чуждестранните музиканти за последната репетиционна сесия по проекта “Еструна” преди  световната му премиера на българска сцена. Подготовката е в разгара си, вдъхновението съпътства творците и всеки един от участниците в проекта е окрилен от новото предизвикателство да живее музиката на другия: “За мен най-интересното в този проект е проникновеният диалог между четири традиции, които нямат нищо общо на пръв поглед, но изхождат от дълбокия си респект към миналото и са обърнати към съвремието, гледат напред. В “Еструна” най-важното е търсенето по пътя на създаването - всеки един от нас, изхождайки от своята култура, познания, усещания, ще положи най-доброто от себе си в услуга на музиката, която създаваме. Това ще бъде лично за мен голямо предизвикателство и безценен опит. Препоръчвам го на всеки, защото влагаме сърце и душа в него и мисля, че ще стане нещо много вълнуващо. Надявам се, че хората ще се влюбят в него, както и ние се влюбихме“ - споделя основният заговорник в “Еструна”, вокалистът Арканхел.

Струните в “Еструна” вече звучат в съзвучие и очакват съжителството на сцената заедно: ”След много кратко време ще сме в София за премиерата и вярвам, че всички ще се насладим на “Еструна”, както аз се радвам на уникалната възможност, на осъществената си мечта - беше мечта, а сега я държа в ръцете си и съм много развълнуван и доволен”, допълва Арканхел.

Защото в “Еструна” “смесването на жанровете не е самоцел, а най-истинската среща на различни светове в търсене на красотата.”Проектът се подкрепя от Посолство на Испания в България, Институт Сервантес и от Рока България, част от мулнинационалната компания Roca, чието седалище е в Барселона.

Проектът е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2013 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

За повече подробности следете  www.estruna.jazz-plus.com и фейсбук събитието.

Билетите за "Еструна" се продават на цени от 30 до 60 лв. в мрежата на Тикет Плюс, на касата на зала "България", в "Дюкян Меломан" и в Интернет на www.ticketplus.bg.

 По материали на Джаzz+


Снимки © Илиян Ружин Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *