Седмичник на руски език у нас се отпечата за 100-тен пореден път

|
Единственият седмичник на руски език у нас - вестник "Русская газета", има вече 100 броя зад гърба си.
В началото на 2003 г. предприемчиво семейство от Сибир се нагърбва с нелеката задача да издава вестник на руски език в България. Името "Русская газета" не е неизвестно за българския печат. Новият вестник е достен приемник на периодично издание със същото име от 1920 г. На 3 март с.г. излиза първият брой на "Русская газета" - бюлетин на руските бели емигранти в България (Регистър на Народната библиотека от 1936 г., № 8418). Днес "Русская газета" продължава стила на своя предшественик, чиято главна задача е да помага на рускоговорящите граждани у нас в адаптацията към новите условия.
Основната цел на изданието е да популяризира руската култура в България , съответно да запознае рускоговорящите в страната и по света с българската култура и традиции.
Миналата година по покана на "Русская газета" в България пристигна Александър Ступников, журналист от "НТВ-Мир". Международният журналист снима три документални филма за България и за живота на руските емигранти у нас, които се излъчиха по "НТВ-Мир". Рускоезичното издание съдейства за създаването им, а тяхната основна цел беше да популяризират България по света. Централният офис на "НТВ-Мир" се намира в Израел, но каналът има представителства в Москва и Америка, т. е. транслира се в целия свят.
В Русия вече познават Deep Zone Project, Теодоси Спасов, Валя Балканска и други БГ ПОП групи и изпълнители, благодарение отново на руския вестник. При всяко едно връщане в родна Русия колегите от "Русская газета" отнасят със себе си български филми и музика.
Една от последните инициативите на вестника е изграждане на руска библиотека за нуждите на руските граждани у нас и на всички, които се интересуват от руска култура.
В момента "Русская газета" организира детски конкурс на тема "Какво зная за Русия". Рисунките на участниците в конкурса ще бъдат показани в средата на септември в изложбената зала на Руския културно-информационен център.
На страниците на вестника ще откриете подробен информационен обзор от България, Русия, страните от ОНД и останалия свят. Регионални материали от България; Юридически аспекти на имиграцията; Бизнес-предложения от Русия, Чехия, Германия и други страни в Европа; Въпроси, свързани с недвижимостта; Култура; История; Интервюта; Здраве; Спорт. Дързост и щателна проверка на фактите са думите, които характеризират "Русская газета".
Вестникът осъществява постоянно сътрудничество с останалите междунарoдни издания на руски език. Работи заедно с всички руски клубове, съюзи и организации; с руските издания - "Аргументы и Факты", "Московский Комсомолец", "ДЕЛОВОЙ МИР"; също така и с "Първи канал" - Русия.
 

Нели ЖековаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *