“Семейното събиране” на “Гонг”

|
В началото на ноември в Амстердам ще се проведе тридневен фестивал, организиран около емблематичната за прогресив рока група “Гонг”.
В зала “Мелквег” в холандската столица от трети до пети ноември “Gong UnConventional Gathering” за пореден път ще събере почитатели на “Гонг” и огромното семейство от формации, които по някакъв начин са свързани с творчеството на тази банда. Пълният списък на участниците все още се уточнява и редовно се осъвременява в уеб-сайта.
Основана през 1967 година от Дейвид Ален, “Гонг” е подреждана в редиците на представителите на прогресив/ сайкъделик, а често и спейс рока. След като британските власти отказват на австралиеца Ален работна виза, за да продължи сътрудничеството си със “Софт Машийн”, той остава във Франция, където заедно със съпругата си Джили Смит, роденa в Лондон преподавателка от Сорбоната, основават групата в първия й вариант. Формацията постоянно мени състава си, като той остава сравнително постоянен в началото на седемдесетте години. Между 1973-а и 1974-а те издават най-известната си творба – “Radio Gnome Trilogy”, която съдържа прословутите “Flying Teapot”, “Angel`s Egg” и “You”. След това Ален и Смит напускат, а групата се поема от барабаниста Пиер Моерлен, който я ориентира към джаз-рок. Формацията “Ню Йорк Гонг”, последвана от “Планет Гонг” са създадени, от друга страна, от Дейвид Ален, с които той развива героите си от “митологията на Гонг”, загатната в трилогията. Смит, междувременно, създава “Мадър Гонг”. През 1992-а Ален и саксофонистът от оригиналния състав на “Гонг” – Дидие Малерб се събират отново, за да издадат албума “Shapeshifter”, а през 2000-а в “Zero to Infinity” участват Смит и басиста Майк Хаулет, също от класическата формация. Но през 2004-а членовете на бандата отново са различни, а тя често е наричана “Есид Мадърс Гонг”.
Музикантите от класическата формация от времето на “Radio Gnome” започват да организират необикновено (“unconventional”) събиране през месец ноември всяка година. Първото, през 2004-а, е еднодневно и се провежда в Гластонбъри Асембли. През 2005-а продължава два дни и участие вземат много групи от “семейството” на “Гонг” – “Here and Now”, “System 7”, “House of Thandoy”, “Kangaroo Moon”. Тази година освен изброените групи, участие във вече тридневния фест ще вземат “Steve Hillage Band”, Tim Blake & JP Rykiel, “Mother Gong”, “Eat Static”, “Hadouk”, “Acid Mothers Gong”, Slack Baba, “University of Errors” и други.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *