Сенки се спускат в “Шадоус Фол”

Корица на книгатаСкъпи читатели. Изключително огромно удоволствие за мен е да ви представя едно литературно събитие, което не бива да бъде подминавано от никой ценител на добрата литература като цяло. Авторът е един от фаворитите ми - Саймън Ричард Грийн, а романът - "Шадоус Фол", книгата, за която самият той казва, че е личният му магнум опус.
Това е шестата книга, която излиза на български на Саймън Грийн - другите са "Хоук и Фишер", "Победителят печели всичко" (съответно първа и втора от фентъзи поредицата за двамата стражи на Хейвън), "Светът на мъглите", "Светът на призраците" и "Адският свят" (трилогията "Twilight of the Empire"). Саймън Грийн е машина за бестселъри, носител на куп литературни награди и трудолюбив писател, притежаващ богато въображение и завидна творческа дисциплина.
Какво е Шадоус Фол... "Съществува град, където мечтите отиват, за да умрат. Място, където кошмарите свършват, а надеждата намира покой. Където всички истории стигат до своя край, всички дирения приключват и всяка изгубена душа най-после намира пътя си към дома."
Това е Шадоус Фол - изумителен и магичен, невидим за простосмъртните град, където предания, хора, вещи и всякакви твари отиват, за да изживеят дните си, след като никой вече не вярва в тях. Град, в който шериф Ричард Ериксон бди за реда, а Времето - достолепен старец, наглежда всичко с помощта на безбройните си роботи.
Внезапно обаче нещо става. Могъщата армия на Воините на Кръста - ултрарадикална свръхрелигиозна организация - решава да атакува града, за да сложи ръка на Вратата на Вечността - подозират, че тя води към Рая, при Бог... Изключително свирепи и силни, тренирани с години, разполагащи с мощни оръжия, Воините на Кръста са армия, която може да срази всичко по пътя си.


Илюстрация от книгата
Ала Шадоус Фол не бива да се подценява. Тук е пълно с комиксови, анимационни и литературни герои, които могат да са много опасни. Роботите на Времето щъкат навсякъде, нощно време из парка бродят динозаври. Тук са и елфите - могъщи и страховити... Тук е и любимецът ми Джак Феч - безсмъртното ужасяващо плашило, което абсолютно никой не може да възпре. Борбата ще е чудовищна - кой ще победи?


Илюстрация от книгата


Без съмнение Шадоус Фол е едно от най-добрите неща, които съм чел не просто през календарната година, а въобще досега. Ако харесвате фантастика, фентъзи, ужаси и комбинациите между тези жанрове, ако ви допада как пишат автори като Кинг, Геймън, Конъли, Баркър и други в подобен шантавелски стил - моята препоръка е да прочетете Шадоус Фол. Саймън Грийн ще ви покаже, че макар да не ви е известен толкова не отстъпва по нищо на изброените и Силата е неотменно с него.


И Светлата, и Тъмната й страна.


Бранимир СъбевКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *