Септемврийски предложения от “Сиела”

|
Нови и предстоящи заглавия от издателство "Сиела".
"Изходът" от Владимир Зарев
Изходът е втората част от вълнуващата семейна сага на Владимир Зарев, която преплита съдбите на героите от могъщия и разпадащ се във водовъртежа на събитията Вълчев род с драматичните обрати в историята на България. Действието обхваща периода от 9 септември 1944 г. до т.нар. перестройка, преминава през интересните и заредени с помитащи противоречия години на социализма и разкрива истината за времето с цялата му дълбочина и сложност. Тази част от трилогията (Битието, Изходът и Законът) проблематизира смешението между идеология и държава. Авторът изследва психологията, философията и техниките на властта, разглежда я като човешка привилегия, но и като отказ от свободата, като всепроникващо деформиращо насилие.
На пазара, цена: 15 лв.
 
Състояния на Вярата", Алекс Милър
В Мелбърн през 20-те години на миналия век Емили Стантън се озовава на прага на живота, когато завършва университет и напуска родителите си, за да се омъжи за инженер, конструктор на мостове, чийто живот в Париж силно я привлича. Конвенционалният брак обаче не я задоволява и разпалва у нея желание да флиртува с риска, със страстта и с нетрадиционни приятелства.
Измамно лесен за четене, този роман на Алекс Милър е словесен портрет на една жена, която се учи как да остане вярна на себе си и да установи къде минава границата между съзнателното действие (съпружество) и несъзнаваното желание (лична амбиция), кое е житейски успех и кое – провал.
Излиза: 27–30.09, Цена: 18 лв.
 
"Всичко свое нося със себе си", Херта Мюлер
Херта Мюлер, носителката на Нобелова награда за литература за 2009 г., е родена в Румъния през 1953 г. Живее в Берлин от 1987 година. Отхвърля битието под абсолютен контрол в родната си страна и избира свободата на литературата.
"Всичко свое нося със себе си" е романът, с който тази европейска писателка от голяма величина за първи път се появява на българския книжен пазар. Очаквайте още от Херта Мюлер "Паспортът", "Страната на зелените сливи", "Още тогава лисицата беше ловец".
Излиза: 27–30.09, цена: 14 лв.
 
"Флейтата на съня" от Венцеслав Константинов
Всяко време създава своите митове. Нещо повече: всеки мит – древен или съвременен – се „рои“, ражда свои подобия и оставя „поколения“ в следващите епохи, като продължава живота си в човешкото съзнание. В „Литературни етюди“ авторът проследява литературния живот на популярни митове и свързаните с тях мотиви, като разглежда позабравените и съвременните им интерпретации сред творчеството на автори като Гьоте, Шилер, Кафка, Томас Ман, Е. Т. А. Хофман, Макс Фриш и други.
На пазара, цена: 12 лв.
 
"Аматьори, професионалисти и други" от Палми Ранчев
Разказите от "Аматьори, професионалисти и други участници" приличат на моментни снимки, направени от полудял фотограф, кръстосващ тичешком и без посока софийските улици. Някъде спира за по-дълго, другаде само преминава. Във фотографиите-разкази са запечатани драматични моменти от иначе баналното всекидневие. И най-често превръщат в герои полубезименни човешки същества. С тях всичко се случва в едно постоянно и несекващо настояще. От което психологическият и физическият им профил става значително по-изразителен, а мълчанието между думите е заредено с подтекст, постоянно взривяващ очевидните истини.
Излиза 6-10.09, цена 12 лв.
 
"В наказателната колония" от Франц Кафка
Преоткрит за света малко след края на Втората световна война, Кафка неусетно бе станал класик и наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст го смятат за един от „тримата влъхви“ на модерната литература. За него бързо се изписват хиляди страници – възторжени или враждебни – много повече от цялото му малко по обем, незавършено творчество.
Този сборник включва някои от неговите най-известни разкази и новели в превод за първи път на български език от Венцеслав Константинов като "Огнярят", "Присъдата", "Преображението", "В наказателната колония", "Пред закона", "Селски лекар", "Грижата на бащата" и др.
Излиза: 6–10.09, цена: 10 лв.
 
"Забравени и неразбрани" от Пламен Павлов
Особеният чар на Средновековието е персонифициран в неговите личности, преди всичко в плеядата емблематични български владетели и духовни водачи, за които са изписани хиляди страници научна и художествена литература. Имената на Кубрат, Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис-Михаил, Симеон Велики, Самуил, Асен, Калоян, Иван Асен II, на духовни водачи като Кирил и Методий, св. Иван Рилски, патриарх Евтимий будят повече или по-малко силни емоции, но не и безразличие. Тази книга е опит да се хвърли повече светлина и върху делата и жизнения път на личности, които по едни или други причини са в „сянката на великите“, на събития и явления, които остават непопулярни и неразбрани.
Излиза: 13–17.09, цена: 15 лв.
 
"Латински език и фармацевтична терминология" от Явора Опрова, Тамара Петринска
Новият учебник по латински език и фармацевтична терминология е предназначен за студентите от специалност фармация в медицинските университети и колежи. Съдържа основни граматични единици с акцент върху лексика от фармакологията и ботаниката. Упражненията към уроците изграждат умения за превод и разбиране на фармацевтичната и медицинската терминология. Учебникът включва специален раздел за съдържанието на рецептите и правилата за писането им. Съдържа приложение с латинско-български и българско-латински речник, подходящи за самостоятелна работа.
Излиза: 13–17.09, цена: 20 лв.
 
"Неуредени сметки" от Катрин Фокс
Австралийката Катрин Фокс, лекар по образование със специални интереси в съдебната медицина, е новият талант на литературния трилър. Сравняват я със звездите на жанра Патриша Корнуел и Кати Райкс. Романите º са написани като жестоки филми за насилие с елегантен баланс между патология и напрегнат сюжет – представете си Спешно отделение и От местопрестъплението.
Една съдебна лекарка е по следите на сериен изнасилвач. Подозрението на полицията е насочено към мъж, прекарал 20 години в затвора заради брутално изнасилване и убийство на 14-годишно момиче. Лекарката обаче има свои подозрения...
Излиза: 20–24.09, цена: 15 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *