Сергей Соловьов ще бъде специален гост на 14-ия София Филм Фест

|
Блестящият руски режисьор ще получи наградата на София за приноса си в киното. “Докато не възникне маниакално отношение към това, което искаш да направиш, нищо няма да излезе” – казва призьорът на Берлинския и Венецианския кинофестивали Сергей Соловьов.

Той е роден на 25 август 1944 г. в Кем, Карелска област на бившия СССР. Творческият му път започва през 1969 г., веднага след завършването на Руския държавен университет по кинематография (ВГИК), в студиата на Мосфилм. Тогава е и дебютът му като режисьор с филма “Семейно щастие” (“Семейное счастье”) по разказите на Чехов. Днес Сергей Соловьов е известен руски кинорежисьор, сценарист, продуцент, народен артист на Русия.

Според критиката, важна роля за забележителното му начало в киното изиграва факта, че основен обект на внимание в творчеството на Соловьов e “нежната възраст” от 12 до 25 години. На този ярък период от човешкия живот са посветени и филмите му “Сто дни след детството” (1975, носител на “Сребърна мечка” за режисура на Берлинския кинофестивал), “Спасител” (1980, отличен с диплом от фестивала във Венеция), “Наследници по права линия” (1982), както и “Чуждата, бялата и сипаничавата” (1986, носител на Голямата награда на журито във Венеция).
От 1982 г. Сергей Соловьов е преподавател в режисьорския факултет на ВГИК. Сценариите на филмите си пише сам (понякога в съавторство), често и въз основа на големи литературни класики. Най-голяма популярност обаче му носят неговите “Три песни за родината” – “АССА” (1987 г., специалната награда на журито в Сан Себастиан), “Черната роза – емблема на тъгата, червената роза – емблема на любовта” (1989) и “Дом под звездите” (1991).

“АССА” и “Черната роза – емблема на тъгата, червената роза – емблема на любовта” са двата филма от прочутата трилогия на Соловьов, които ще бъдат показани и на тазгодишното издание на София Филм Фест.

Миналата година Сергей Соловьов завърши и екранизацията на “Анна Каренина”, (двучасов игрален филм и 5-сериен телевизионен вариант), която също ще бъде показана на 14-тия СФФ. Същата 2009 г. година излезе и другият му голям филм със странното име “2-АССА-2”, още едно заглавие, подписано от Сергей Соловьов в програмата на тазгодишния международен кино форум у нас. Най-интресното е, че тези два последни, различни иначе филма имат много общо помежду си. Оказват се части от едно цяло, тъй като сюжетът на втория “АССА” е свързан и със снимките на “Анна Каренина”, по която Соловьов работи повече от 10 години.
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *