Силви Вартан ще пее в София през октомври

|
Почти двадесет години след първия си концерт у нас, Силви Вартан отново ще пее в София, на 28 октомври (сряда), от 20.00 ч. в Зала 1 на НДК. Тя пристига по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис" в рамките на фестивала "Мюзик Джем" 2009.
Когато през 2004 г. Силви Вартан пристигна в София за представянето на автобиографичната си книга „Между сянката и светлината”, препълнената зала 3.1 на НДК бе явно свидетелство за популярността на певицата у нас и обичта, на която се радва сред почитателите си.
Родена в село Искрец, на осемгодишна възраст тя заминава със семейството си за Париж. Кариерата й започва през 1961 г. когато е едва 17-годишна - брат й Еди Вартан й предлага да запише песента "Panne d`essence" заедно с френския рок изпълнител Франки Джордан. Парчето се превръща в супер хит и въпреки че името на Силви не е споменато в сингъла, песента все пак й осигурява първата покана за гост във френската телевизия.
Заради крекхата й възраст местната пресата й дава прозвището „туист гимназистката”. Година по-късно, когато завършва училище, младата Силви е свободна да подпише договор с компанията "Дека Рекърдс" и да започне записите на своя първи самостоятелен албум. Заглавното парче "Quand le film est triste" се превръща в първия й най-силен хит и не след дълго талантливата Силви прави и своя първи солов концерт в зала "Олимпия". Скоро след това излиза и вторият хит на певицата – „Est-ce que tu le sais?", кавър версия на песента на Рей Чарлз "What`d I Say". Само шест месеца по-късно младата певица тръгва на турне из цяла Франция с легендата на френската естрада Жилбер Беко.

Албумът “Sylvie” излиза през есента на 1962 г. Шест от тридесетте й песни влизат в топ 20 на европейската класация.
В късната зима на 1963 г. Вартан прави турне във Франция заедно с Джони Холидей и участва заедно с него във филма „От къде идваш, Джони?” (D`où viens-tu Johnny?). По-късно, след официалното обявяване на годежа им по радиото, младата двойка дава бляскав прием за 200 000 души.
В края на годината те заминават за Нашвил, Тенеси, за да запишат албум ("A Nashville", 1964) заедно с американската група Jordanaires. Богатите вокали, струнните и духови инструментали в типичен Нашвил стил носят на албума огромен успех във Франция. Той включва „Тази вечер аз съм хубава” и „Ако пея”.
Заедно с филма „В търсене на идола” ("Cherchez l`idole"), „Тази вечер аз съм хубава” се продава в повече от милион копия в Япония.
През 1964 г. в Париж Силви излиза равностойно на една сцена с Бийтълс и Трини Лопес. Вартан се появява нееднократно в телевизионни програми в Съединените щати - в шоуто на Ед Съливан, предаванията Shindig! и Hullabaloo. Прави и международно турне, включващо Канада, Южна Америка и Полинезия.
В Токио Силви изнася 13 концерта за 12 дни.
Силви Вартан е приемана за най-активната изпълнителка от така наречените „йе–йе момичета”, а изпълненията й са съпроводени с впечатляваща шоу-денс хореография.

Заедно със съпруга си Джони Холидей са наричани "Златната двойка" на тогавашното поколение. През 60-те и началото на 70-те правят над петдесет забележителни концерта в престижната зала "Олимпия" в Париж.
През последните няколко години гранд дамата на френската естрада се е насочила към изпълнение и записи на джаз балади на френски език.
 

По материали на София Мюзик ЕнтърпрайсисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *