Силна вечер в програмата на Аполония 2004

|
10 септември 2004, 10-ия ден на 20-тото, юбилейно издания на Аполония в Созопол премина под знака на класическата музика.
Концертът “Испания в операта” доведе в малкия крайморски град и височайшето присъствие на вицепремиера Пламен Панайотов. Но по-важното е, че със съдействието на Посолството на Испания в София взискателната публика в Археологическия музей в Созопол имаше възможност да се наслади на великолепните изпълнения на тенорът Енрике Виана, под съпровода на Мануел Бургерас (пиано). Те изпълниха арии на Моцарт, Росини, Доницети, Адам, Гуно. Както споменаха представители на културния отдел към испанското посолство преди концерта, това е част от подкрепата на Испания в процеса на интеграция на България към Европейската общност. И наистина, българските музиканти отдавна успешно представят страната ни пред света, време беше да чуем и талантливи западноевропейски музиканти у нас.
По същото време в Читалище “Отец Паисий” Снежина Петрова, Мария Сапунджиева, Карла Рахал, Владимир Пенев, Валентин Ганев и други талантливи актьори представиха постановката на Маргарита Младенова и Народния театър “Иван Вазов” “Месец на село” по Иван С. Тургенев. Едно чудесно представление за любовта като природно бедствие, което за съжаление така и не изгледах цялото заради засичането му с други събития и така и не разбрах в крайна сметка “кой кого”. Но задължително остава в списъка ми за театрални постановки, които непременно трябва да изгледам целите в София.
Георги Данаилов отново напълни залата на Художествената галерия със свои фенове и макар да представи една позната на редовните читатели книга – “Весела книга на българския народ”, за пореден път ми достави удоволствие да го слушам, с неговото вече любимо френско “р” и незатихващо чувство за хумор. Йордан Ефтимов, който представи автора в началото, също сподели, че има два вида писатели – такива, които е по-добре да си четем сами и такива, които е по-добре да слушаме как четат произведенията си. Георги Данаилов е от третия вид – еднакво интересен и когато си го четеш сам в къщи, и когато го слушаш как той представя своите текстове. Той е с изключителни качества на разказвач, с умение да казва ясни, мъдри неща, езикът му е искрено автентичен – Георги Данаилов е “уникален в днешната литературна ситуация”. Георги Данаилов призна, че още от началото, още от първия ден на Аполония идеята за празници на изкуствата го е пленила и постепенно той се превръща в запален неин защитник. “Такъв, макар и по-кекав, си оставам и до ден днешен.” Писателят сподели, че за него Аполония е “единственото, многообразно, празнично, културно събитие в обеднялата за духовност България. Тя (Аполония) се противопоставя на пошлостта, която за жалост блика отвред в страната.” И добави: “Истинско чудо е, че Аполония успя да просъществува в една държава, в която има едно неясно, загадъчно учреждение, смайващо със своята безпомощност и зовящо се “министерство на културата”. Георги Данаилов благодари на “чудотворците, които , които създадоха Аполония и успяват да я правят вече две десетилетия”. В заключение, преди да почне да чете откъси от “Весела книга на българския народ”, писателят обяви: “На 40-годишния юбилей аз с 98% вероятност няма да присъствам. Но съм уверен, че такъв ще има.”
В Археологическия музей Камерен Ансамбъл Софийски солисти, с диригент Пламен Джуров поднесоха отново на ерудираната и взискателна публика на Аполония един великолепен концерт, изпълнявайки произведения на Г. Ф. Телеман, Й. С. Бах, К. Сен-Санс и Дж. Росини. Солист беше световно известният цигулар Минчо Минчев. Повече не е необходимо да казвам – виртуоз като маестро Минчев няма нужда от представяне. Силният вятър, който игриво бучеше в микрофоните от време на време и хладното време не попречиха на зрителите да викат отново и отново музикантите на бис.
Прекрасната вечер завърши в джаз клуб ОББ с джаз концерт на Петър Салчев (вокал), Ангел Заберски (пиано), Димитър Шанов (контрабас) и Стоян Янкулов (барабани). Класика в джаза.
Наистина много силна вечер от предпоследния ден на Аполония 2004.
 
Още снимки може да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *