Силни концерти и добра литература на 6 септември на Аполония

|
Денят на съединението беше отбелязан в Созопол с много силен концерт на Христо Христов и Марио Ангелов, хубав джаз в Амфитеатъра и Джаз клуб ОББ и изпълнена със много смях премиера в Художествената галерия.
Програмата на 6 септември започна с премиерата на новата книга на Людмил Станев “По-малко”, издание на ателие 89. Проф. Мурдаров представи автора, който прави всичко свои премиери досега именно на Аполония. Първата от тях беше на една книга с черна корица, озаглавена “Няма такава книга”. Тази вечер в Созопол беше представена последната книга на Людмил Станев, този път бяла. В “По-малко” има една бяла котка, която непременно трябва да срещнете и може би заради тази котка и този разказ за нея корицата е в бяло. Книгата е малко странна, както и самият автор сподели, защото в нея има една разходка из жанровете. В нея има дори пиеса, една редакция на “Хамлет”, без особени претенции за драматургия, но затова пък, според мен, доста по-увлекателна от оригиналния текст на Шекспир. В “По-малко” има и любовна лирика, типичните за Люси Станев разкази с неговия особен хумор, има една енциклопедия за ученици, и “подгряващи, поддържащи” текстове, както самият автор ги нарече. Малката прецизна книжка определено си струва да се намери, купи и прочете. На премиерата всички пуснати за продажба бройки бяха продадени, което беше и единствения неприятен момент за по-голямата част от публиката. Излишно е да пиша, че залата беше препълнена, то е обичайно за премиерите на Людмил Станев.
В читалище “Отец Паисий” Никола Атанасов, Стоянка Мутафова, Атанас Атанасов и Йорданка Стефанова също веселяха зрителите на постановката “Евроспорт” на режисьорката Бина Харалампиева.
Флейтистът Христо Христов, който отдавна не беше присъствал в програмата на Аполония и пианистът Марио Ангелов, редовен участник през последните години изнесоха страхотен камерен концерт в Археологическия музей, изпълнявайки произведения на Бах, Дьовен, Данев и Прокофиев. Двамата музиканти не бяха свирили повече от десет години заедно, а изпълнението им на АПолония показа, че ценителите могат само да съжаляват за това. Двата биса бяха високата оценка на публиката за този концерт.
В Художествената галерия в Стария Созопол издателство Тих-Ивел, актьорите Петър Петров и Десислава Стойчева, Йордан Василев и художникът проф. Христо Харалампиев представиха том 4 от събраните творби на Блага Димитрова. На фона на останалите събития – доста слаба премиера. Уважавам много поетесата и писателката Блага Димитрова и нейното творчество, но мисля, че на Аполония могат (и трябва) да бъдат представени повече съвременни автори, пишещи и публикуващи в момента, а не произведения издадени и дори филмирани преди аз да се родя.
Jazz Surprize беше озаглавен концертът на Ангел Заберски и Живко Петров (на роялите), Димитър Шанов (контрабас) и Христо Йоцов (ударни), които изпълниха вариации по Бах, Моцарт, Григ, Рахманинов, П. Стайнов и П. Владигеров. Тази програма е подготвяна отдавна, при това с подкрепата на Фондация Аполония, която отдавна търси и поддържа авангардните интерпретации на младите в музиката. Публиката в Амфитеатъра в Созопол беше възхитена от изпълненията и трите парчета изпълнени на бис бяха допълнителна награда.
Програмата на Празниците на изкуствата Аполония 2004 на 6 септември завърши с джаз концерт на Paul Spoelstra и групата му Playground (от Холандия). Трудно ми е да запомня имената на музикантите и да ги изпиша на български, затова ги изписвам както са в оригинал. Но музиката им беше много добра и звуча дори след концерта в главата ми. Професионализмът на холандците пролича най-добре в момента в който изгасна тока в Джаз клуба, но това ни най-малко не ги смути, ползващите ток китаристи преминаха на ударни инструменти и всичко продължиха да свирят и в тъмното. За щастие след две парчета на тъмно пуснаха тока и публиката отново можеше да вижда музикантите. И да ги слуша. До късно през нощта.
 
Още снимки от вечерта може да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *