Силно британско участие на юбилейния филмов фестивал

|
На пресконференцията по повод 10–ия юбилеен София Филм Фест , който ще се проведе от 9 до 19 март, бе обявен окончателният списък на участниците, както и на гостите на фестивала.
Благодарение на подкрепата на Британски съвет за първи път в България ще гостува сър Алън Паркър. Почитателите му ще могат да видят емблематичните филми "Къмитмънтс” и „Слава” (показват се за първи път в България), „Стената”, „Среднощен експрес”, „Пилето”, „Евита” и „Прахът на Анджела”. Фестивалът ще представи и една друга страна от таланта на Алън Паркър – изложба с негови карикатури. Сър Алън ще получи и Наградата на София за цялостен принос в киноизкуството.
Специално за фестивала пристига Ванеса Редгрейв, както и емблемата на немското кино Фолкер Шльондорф - автор на един от най-важните филми в историята на киното „Тенекиеният барабан” (който ще бъде представен на 19.03, неделя, от 16.00 в Дома на киното).
Пълният списък наброява над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за третото издание на програмата София Мийтингс, новите български филми ще се избират от представители на най-авторитетните световни кинофестивали.
Началото на феста се полага през 1993 г., когато "Рок Филм Фест" представя 70 световноизвестни рокфилма и гости, сред които режисьорът Тони Палмър, барабанистът на „Джими Хендрикс Експириънс” Мич Мичъл. През 1997 г. стартира първият "Мюзик Филм Фест". В програмата му, заедно с феста през 1998 г., се събират над 180 музикални филма. През 1999 г. фестивалът вече е "София Мюзик & Филм Фест". Новата формула премахва жанровите бариери и програмата все повече се обръща към новите кино предизвикателства. От 2001 г. основният фокус е върху киното и фестивалът се нарича "София Филм Фест", а две години по-късно придобива и конкурсен характер.
От 1997 г. досега на фестивала са представени над 1000 игрални и документални филма. Тазгодишната програма ще съдържа 96 игрални, 28 документални и 24 късометражни филма. Фестивалните кина в София са НДК – Зала 1 и „Люмиер”, Дом на киното, „Одеон” и Euro Cinema (Евро-български културен център).
Фестивалът отново ще се пренесе в Бургас – от 16 до 24 март в кино „Тракия” за 4-о издание на "София Филм Фест на Брега". В юбилейната година към фестивалното семейство се присъединява и Пловдив с програма от 16 до 26 март в „Лъки синема”.
На 9 март, в зала 1 на НДК фестивалът ще се открие с филма „Детето” на белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден, носител на „Златна палма” 2005.
Развитието на София Филм Фест през годините ще се примомни със специалната прожекция на “Буена Виста Сошъл Клуб” на Вим Вендерс, както и с показването отново на най-успешното събитие на фестивала – ретроспективата на “Монти Пайтън” (с филмите “Монти Пайтън и Свещеният Граал”, “Животът на Брайън” и “Смисълът на живота”). Филмите ще бъдат представени лично от режисьора, актьора, сценариста, писателя Тери Джоунс, специален гост на феста! Със своите фенове ще се срещне и най-популярният балкански режисьор сред софийската публика – Радивое Андрич, който ще представи филмите “Три палми за двама пънкари и едно маце”, “Светкавици” и “Когато порасна, ще стана Кенгуру”.
Документалната програма на СФФ ще бъде по-богата от изданията досега. Своите премиери в София ще направят “Самодейци” на Светослав Драганов (носител на “Златен ритон” 2005), “Невидими” на живеещия в Канада Константин Боянов, „Тотално отричане” на живеещата в САЩ и Канада Милена Кънева, “Пилешки избори” на Горан Радованович, “Смъртта на работника” на австриеца Майкъл Главогер, “Кастинг в Холивуд” на Файт Хелмер, “Битката за Троя” на Красимир Терзиев. Специален акцент ще има върху творчеството на Николай Волев и Златина Русева.
В програмата е включен и „Не ме търси”, най-новият филм на култовия режисьор Вим Вендерс. Лентата има три номинации и награда за най-добър оператор от Европейските филмови награди 2005 и номинация от Кан 2005.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *