Симпозиум по склуптура в дърво “Ясна поляна” събра творци в Приморско за петнадесети път

|
Във вторник в село Ясна поляна започна петнадесетото поредно издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво “Ясна поляна”. Негови организатори са Община Приморско, Кметство Ясна поляна и Съюза на българските художници – София.
Тазгодишното издание на пленера е посветено на 95-тата годишнина от смърта на Лев Николаевич Толстой, уточни кметът на село Ясна Поляна Стоя Янчева.
За втора поредна година симпозиумът ще бъде с международно участие. Общо 4 български художници са избрани да се включат в тазгодишното издание на Националния симпозиум по склуптура в дърво „Ясна поляна 2005” измежду 30 творци от страната и чужбина, заявили желание да се включат във феста. Съгласно статута на симпозиума за участие в него ще бъде допуснат и 1 чужденец. Творбите ще бъдат оценявани от 5–членно жури. Пленерът ще бъде закрит на 31 юли.
След приключването на Националния симпозиум по склуптура в дърво “Ясна поляна” произведенията, изработени по време на феста, ще останат на разположение на Община Приморско и кметство Ясна поляна и ще бъдат монтирани в откритата галерия в централната част на село Ясна поляна.
Успоредно със традиционния Симпозиум по скулптура в дърво, на територията на село Ясна поляна ще се проведе детски пленер под надслов „Странджа – гората в моя живот” с организатор художничката Нели Гочева.
Организатори на тази проява са Кметство Ясна поляна, Община Приморско, Асоциация „Евроастрал” – Бургас, сдружение „Кварц – България” – Бургас. Според организаторите, целите са да се развие творческия потенциал сред децата и да се изгради в тях уважение и съзидателно отношение към красотата на природата, както и да се запознаят участниците в детския пленер с художествените идеи и образи в детското творчество на Лев Николаевич Толстой. Участие в „малкия” пленер ще вземат 15 деца в начална училищна и прогимназиална възраст от Бургас и Ясна поляна.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *