Симпозиум по склуптура от дърво “Ясна поляна” събира творци за шестнадесети път

|
Шестнадесетото поредно издание на Националния симпозиум по склуптура в дърво “Ясна поляна” ще се проведе на територията на Кметство Ясна поляна от 12 до 31 юли тази година. Организатори са Община Приморско, кметство Ясна поляна и Съюза на българските художници – София. Пленерът е посветен на 95–та годишнина от смъртта на Лев Николаевич Толстой.
За втора поредна година симпозиумът ще бъде с международно участие. През тази година запитване за участие в симпозиума са постъпили от Турция и Македония. Предстои журито до дни да избере четирима български художници от около 30 души заявили участие до момента. Заявки ще бъдат приемани до 31-ви май, като според регламента за участие в симпозиума, художниците трябва да представят мащабирани макети в дърво и гипс, автобиография, както и снимки от участия предишни реализирани симпозиуми. Изискването е българските автори да са членове на СБХ. Съгласно статута на симпозиума за участие ще бъде допуснат и един чужденец.
След приключването на тазгодишното издание на симпозиума, произведенията ще останат на разположение на кметство Ясна поляна и Община Приморско и ще бъдат монтирани в откритата галерия в централаната част на село Ясна поляна.
През тази година успоредно със симпозиума с международно участие на територията на Ясна поляна ще се проведе и детски пленер под надслов “Странджа - гората в моя живот” с ръководител художничката Нели Гочева.
Според организаторите от кметство Ясна поляна и Община Приморско целите са да се развие творческия потенциал на децата и уважение и съзидателно отношение към красотата на природата, както и да се запознаят участниците в детския пленер с художествените идеи и образи в детското творчество на Лев Николаевич Толстой. В пленера, който ще продължи от 12 до 18 юли, ще участват 15 деца в начална училищна и прогимназиална възраст от село Ясна поляна и Бургас.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *