Симулатор за размисли

|
Подвеждащо звучащото заглавие на новата постановка в "Театър 199" - "Симулатор за чифтосване" - може да стресне някои зрители, но тези, които влязат в залата, ще гледат много интересно и стойностно представление, дело на Пламен Панев.
Пиесата на Джоузеф Скримшоу е съсредоточена върху един съвременен проблем, наречен "самотен интелигентен човек, около 30-те". Миранда Уокър (Йоана Буковска), горда стопанка на 28 котки, има среща в изискан ресторант с непознат мъж, един ден преди 30-ия си рожден ден. Тя вярва, че светът може да стане много по-добър, ако всичко се урежда чрез попълване на формуляри. Тя търси уравновесен съпруг, който да отговаря на специално подбрани качества, но и да я приеме такава, каквато е. Срещата й е с Джефри Пикмън (Герасим Георгиев - Геро), който е едновременно от Бронкс и от Манхатън, биолог със страст - ламантини, наскоро разведен, защото "се съгласявал с всичко, което поискала жена му".
Сред фойерверка от ирония, изблиците сатира и гейзерите хумор се промъква тънката нишка на "симулатора". Но не за чифтосване, а за размисъл. Представлението е забавно и забавляващо, но дали наистина последното приятно нещо в него е плюшеното мече, появило се още в първата сцена?
Нишката на размисъла се размотава през изборите и компромисите, които прави човек в живота си. Всеки път, когато действието стигне до кръстопът, сервитьорът (в ролята великолепния Георги Спасов) предлага на публиката да реши вместо героите какво да се случи. А след това актьорите изиграват и другите варианти. Което може да е разочароващо, ако някой е очаквал пиеса, чийто финал се диктува от зрителя. Но от друга страна дава ужасяващо ясна картинка на това до какво водят различните ни решения. Или просто напомня, достатъчно ясно, че решения има. И че са различни, както и последиците.
Постановката е красива и се настанява сред задължителните в софийския театрален афиш. Не на последно място, защото обединените усилия на драматурга, умелия режисьор и вдъхновено играещите актьори не само задават въпроси от сцената, а и подсказват възможност за отговори.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *