“Симфониета” отпразнува 1-ви ноември с концерт

|
На 1-ви ноември в концертната зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” почитателите на камерната музика имаха възможността да се насладят на малък симфоничен концерт, изнесен от музиканти от оркестъра към Класик ФМ радио и камерен оркестър Симфониета.
Като поздрав към публиката и към своите учители музикантите изпълниха Концерт за две цигулки и оркестър от Антонио Вивалди с най-младите солисти - цигуларите Иван Кръстев от Класик ФМ и Огнян Петров. След темпераментното им изпълнение последва Кол Нидрал (от еврейски - Молитва) от Макс Брух със солово изпълнение на виолончело от Страхил Тошков, а накрая Евгени Николов и Георги Георгиев заплениха публиката със Симфония Концертанте за цигулка, виола и оркестър от Волфганг Амадеус Моцарт.
Избора си на репертоар за концерта диригентът Свилен Симеонов мотивира с идеята, че колкото изкуството е по-достъпно, по-разбираемо за хората, толкова по-голям смисъл се таи в него, толкова то е по-обогатяващо. И наистина утвърдените вече музиканти на Симфониета създадоха в залата неуловимата атмосфера на една хармония на красотата, в която всеки слушател почувства духа на празника, който България отбелязва в различни периоди от време повече от 90 години.
 

Цветана БалабановаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *