Скънк Ананси и Моби на Спирит ъф Бургас 2011

|
Концертът на Скънк Ананси (Skunk Anansie) беше едно от най-дългоочакваните събития на Спирит ъф Бургас и събра респектиращо много публика. Групата има много верни фенове в страната ни, но имаше и много хора, които искаха да ги чуят от чисто любопитство.
Както се полага, концертът им беше най-малкото зашеметяващ. От момента, в който чаровната Скин се появи на сцената в черен лъскав тоалет с пера на раменете си, хилядите хора на плажа избухнаха. Скин има уникално сценично присъствие, магнетично, като мълния скача и тича през сцената, крещи, смее се - наелектризира публиката, създава контакт с всеки един. Уникалният й глас няма как да бъде объркан. На моменти дори се чудя възможно ли е обикновен човек да пее така божествено.
Откриват с "Yes It`s Fucking Political", а на публиката вече й става ясно, че през нея предстои да мине ураган. Стилът на Скънк Ананси е смазващ. Едва ли има друга толкова успешна група, която да прави подобна музика, но на живо това звучи неописуемо - просто пускаш тръпката от звука през тялото си и се наслаждаваш на неземното усещане.
Скин Снимка © Metal Katehizis
 
Скин Снимка © Metal Katehizis
Зареждат се следващите песни - бързи, ритмични, уникален синхрон между агресивните китари и нежния глас на Скин. Докато не идва време за "Weak", когато централният плаж в Бургас просто откача. Хиляди хора пяха заедно със Скин, а по средата на песента тя просто скочи сред тълпата и изпя част от песента, понесена на ръцете им.
Веднага след нея започва "Hedonism". Лиричната музика и малко по-бавният ритъм не пречат настроението да е все така приповдигнато. Скънк Ананси хипнотизират.
Постепенно стилът им става все по-агресивен, все по-бърз, китарен и напомнящ на метъл - както е редно за един наистина размазващ концерт. Една от най-харесваните песни е "We`re Gonna Tear The Place Up".
Скин Снимка © Metal Katehizis
Скин продължава да се премята по сцената, да се качва на всички възможни платформи, да слиза сред публиката. Между две песни подвика «Ей, вие там, не се бийте. Спрете да се биете и се концентрирайте върху мен!», а малко по-късно отиде сред феновете си и накара всички да клекнат.
След "Little Baby Swastikkka" е време за последна песен и сбогуване. Феновете не искат ураганът да приключва, но всички остават с усещането за нещо чудесно, което току-що се е случило.
 
Необходимата пауза и е ред на Моби (Moby). Ричард Мелвил Хол бе близо до България преди две години, когато направи страхотен концерт на друг фестивал - сръбския EXIT. Мнозина от гледалите го там вероятно бяха на бургаския плаж във вечерта на 13 август и паралелите са неизбежни. Но също така и абсолютно ненужни. Неслучайно има фенове, които следват дата по дата турнетата на любимците си - всяко ново място е различно, дори сетлистовете да си приличат.
А сетлистът този път е подобен на този от турнето "Destroyed", с което в момента Моби представя едноименния си албум, излязъл наскоро.
Моби Снимка © Metal Katehizis
Интро, "Feeling So Real" и следва "Go" - "първата песен, която издадох", по думите на самия Моби, въпреки че през 1991 г. е предшествана от друг сингъл - "Mobility". После "Natural Blues", "We Are All Made of Stars" - "диско песен за квантовата механика" и до края - колкото и клиширано да звучи - хит след хит. Няма композиция, която публиката да не посреща с възторжен рев и гологлавият американец не спира да повтаря - "thank you, thank you, thank you". С напредването на концерта "thank you"-тата все повече се увеличават, има и "благодаря" почти без акцент - за което вероятно е виновна басистката Светлана Василева от тур-бенда на Моби.
Джой Малкъм Снимка © Metal Katehizis
Моби предостави повечето вокали на страхотната Джой Малкъм, а той наблегна на инструментите. Видяхме го с китара, зад барабаните, перкусиите и клавира. И зад микрофона, разбира се, а също така и зад обектива на фотоапарата, с който надлежно фотографира морето от хора пред себе си.
Моби Снимка © Metal Katehizis
"Забавлявате ли се?" бе въпросът, повторен няколко пъти, който казваше просто и ясно - без политически и социални послания и ангажираност, тази вечер ще танцуваме и ще се забавляваме, музика и добро настроение.
А няма как да се разминеш с доброто настроение и танците, когато сцената е на метри от морето, под пълната луна, към която периодично се устремяват книжни фенери, понесени от топлия въздух на запалените в тях пламъчета, и образуват причудливи съзвездия, докато изчезват във висините. Сцена, от която нахлува кристален звук, подплатен с пронизващи светлини, които те ослепяват и пренасят някъде в безтегловността на черния космос, изплетен от топлите нишки на музиката на Моби.
Няма да пропуснем да споменем заигравката - "хайде сега да изсвирим по 10 секунди от 10 рок хита" - и първите тонове на "Sweet Child O`Mine" на Guns`n`Roses, малко "Nirvana", а щом става дума за рок, това, разбира се, предшества "Bodyrock".
Джой Малкъм Снимка © Metal Katehizis
Мисля си - комбинацията тази вечер е като щракването на ключ в ключалката, точно навреме, точно на място, точно както трябва. Само колкото трябва сякаш не беше - искахме още, но след час и половина препускане по сцената и музикалните инструменти, след час и половина пълно раздаване от страна на гласовитата Джой, на която не й пречеше едновременно да демонстрира чудовищно гласище и да танцува като подивяла; след час и половина зареждане на всякакви батерии с енергия и настроение, Моби безапелационно слезе от сцената.
Час и половина, за които можем да изреждаме втръснали (но все верни) определения - размазващо, отнесе ни главите, нечовешко, изпълващо, велико... Или може би просто час и половина, в които всичко си беше точно на мястото.
 
Сетлист на Скънк Ананси
Skunk Anansie, Spirit of Burgas Festival, Burgas, 13.08.2011
1. Yes It`s Fucking Political
2. Charlie Big Potato
3. Because Of You
4. God Loves Only You
5. 100 Ways To Be A Good Girl
6. Over The Love
7. I Can Dream
8. My Ugly Boy
9. Weak
10. Hedonism (Just Because You Feel Good)
11. My Love Will Fall
12. Twisted (Everyday Hurts)
13. I’ve Had Enough
14. On My Hotel T.V.
15. Tear The Place Up
16. The Skank Heads (Get Off Me)
17. Little Baby Swastikkka
 
Сетлист на Моби
Moby, Spirit of Burgas Festival, Burgas, 13.08.2011
1.Intro (God Moving Over the Face of the Waters)
2.In My Heart
3.Go
4.Natural Blues
5.We Are All Made of Stars
6.Beautiful
7.Flower
8.Sweet Child O`Mine (Guns’n’Roses), Sweet Home Alabama, Smells Like Teen Spirit (Nirvana) mix
9.Bodyrock
10.Porcelain
11.In This World (acoustic)
12.Extreme Ways
13.Drum solo
14.Disco Lies
15.Shot In The Back Of The Head (Tiësto remix)
16.Why Does My Heart Feel So Bad?
17.Honey
18.Lift Me Up
19.Raining Again
Band Introduction
20.Feeling So Real

Десислава Гичева, Гергана СтойчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *