Славейков, Яворов и Дебелянов на италиански

|
Шедьоври на българската поезия звучаха на италиански в сряда вечерта (21 ноември) в българското посолство в Рим, което бе домакин на вечер в чест на първата годишнина от приемането на България в Европейския съюз. Посолството едва побра над 200-те гости от дипломатическите мисии на почти всички европейски държави, от италианското външно министерство, представители на община Рим, италиански, български, гръцки представители на бизнеса и хора на изкуството.
Двама актьори – българката Анна Мария Гюзелева и италианецът Саверио Валоне (син на известния италиански актьор Раф Валоне), четоха стихове на няколко от големите имена в българската и в италианската поезия – Христо Ботев и Пейо Яворов, Уго Фосколо и Джакомо Леопарди, Пенчо Славейков и Димчо Дебелянов, Джовани Пасколи и Габриеле Д’Анунцио, Елисавета Багряна и Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Пиер Паоло Пазолини.
Певицата Росица Борджиева, която от години работи в Италия, изпя две от най-емблематичните за България песни – „Една българска роза” на Паша Христова и „Вървят ли двама” на Мария Нейкова.
Организатори на българската вечер в Рим бяха българското посолство, Римската община и Асоциацията за култура „Артемидия”, чийто директор е Анна Мария Гюзелева. В последния момент към тях пожелало да се присъедини и гръцкото посолство – заради книгата на българката Надя Станчов за оперната прима Мария Калас, която също бе представена пред публиката.
Гръцкият принос към вечерта бяха стиховете на големия гръцки поет Одисеас Елитис, изпълненията на Емилио Арфара (класическа китара), а музикалната част бе допълнена от италианеца Марко Маркони (пианофорте).
Съветникът на римския кмет Джилберто Кашиани, връчи почетни медали на Римската община на посланиците на България и на Гърция – Атанас Младенов и Роканас Хараламбос. Празниците като този са важни за културния диалог между различните общности в Рим, каза Кашиани.
Годишнината от влизането ни в европейското семейство е добър повод да покажем макар и малко от българската култура, да станем по-познати на италианците и на другите общности в Рим, защото тъжната истина е, че тук, както и в другите страни от ЕС, не ни познават, а ако познават някои от нашите творци, най-често не знаят, че са българи, каза Анна Мария Гюзелева.
 

Аглая Коцева, агенция J.COMКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *