Славимир Генчев с наградата за поезия “Слав Хр. Караславов”

|
На 12 октомври 2007 г. в салона на читалище “Св. св. Кирил и Методий” в Първомай се проведе тържествено честване на 75-годишнината от рождението на поета и белетриста Слав Христов Караславов. Слово за живота и творчеството му прочете поетът Драгомир Шопов. Прозвучаха стихове от Слав Хр. Караславов, изпълнени от сина му Христо и от Иван Караславов – председател на читалището и актьор в местния самодеен театър.
На честването присъстваха поетите Ваня Петкова, Лъчезар Еленков, Петър Андасаров, Пламен Киров, Георги Тончев, много местни творци, интелектуалци, граждани, сродници на фамилия Караславови. Тук бе и спътницата в живота на поета Анета Караславова.
За втори път бе връчена националната литературна награда за поезия “Слав Хр. Караславов”. Учредяването е съвместна инициатива на общинската администрация – Първомай, и Съюза на българските писатели. Наградата се присъжда за поетични книги, публикувани през предходните две години.
Пръв неин носител през 2005 г. бе поетът Пламен Киров. За 2007 г. носител стана поетът Славимир Генчев за стихосбирката “Цветоглед”.
По-рано през деня гостите посетиха къща-музей “Георги Караславов” и поднесоха цветя пред паметника на писателя в квартал Дебър. Състоя се и среща на семейството на Слав Христов Караславов с членове на дружеството на писателите в Първомай и с гостуващите поети.
 

По материали на
читалище "Св. св. Кирил и Методий" - ПървомайКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *