Следите на светлото бъдеще водят към Софийската градска художествена галерия

|
Ако се чудите за какво мечтаят младите хора и как виждат себе си в бъдещето, ако все още търсите следите на светлото бъдеще, Борис Мисирков и Георги Богданов със сигурност ще ви помогнат да видите как изглежда то през погледа на седем млади хора, които тепърва ще се борят да сбъднат мечтите си. Това е само част от идеята зад отворената за посещения на 12 юли в Софийската градска художествена галерия изложба "По следите на светлото бъдеще".
Официалното откриване е на 20-ти, а експозицията можете да разгледате до 31 юли.
Борис Мисирков и Георги Богданов с подкрепата на Димитър Божилов, който провежда теренните проучвания, организират интервюта с около 70 ученика от горните класове на три гимназии в София. Темата на разговорите с тях е "какъв искаш да станеш" и “как виждаш себе си след 20-30 години". След като обобщава споделеното от учениците, екипът набелязва основните посоки в мечтите на младежите, които в момента започват самостоятелния си път. Заедно със Сандра Клинчева, която създава костюмите, и Цвети Христова, която с грима преобразява избраните тийнейджъри, авторите създават серия от фотографии, които визуализират седем от тези мечти. Мисирков и Богданов споделят: "По някое време почти се бяхме отчаяли да чуем мечти, които да излизат от рамките на стандартния набор "къща-кола-пари-семейство" - явно мечтите днес са много по-конкретни и по-земни, отколкото сме си представяли. В крайна сметка избрахме онези представи за бъдещето, които можем да наречем общовалидни и същевременно не се вписват в стандартите."
Изкуствоведът Мария Василева споделя за изложбата: "Фантазиите на участниците се преплитат с въображението на авторите, за да се получи продукт, който се намира на границата на реалността и фикцията."
Самият проект се превръща в предизвикателство както за авторите, така и за участниците в него. "След като видяха образа на мечтите си, някои от младежите харесаха визията си за бъдещето, други се замислиха и вероятно ще преоценят собствените си идеали. Само един от участниците не хареса картината си, понеже и къщата му се стори малка, и басейнът му липсваше. Така се случва, когато мечтите ти са много конкретни".
Фотографската разходка в бъдещето бе създадена в рамките на проекта "Визуален семинар", осъществяван в партньорство с relations – проект, иницииран от Федерална фондация за култура, Германия. След успешното представяне на серията в Източнонемската галерия за съвременно изкуство в Регенсбург, Германия, и в музея "Лудвиг" в Будапеща, фотографиите се завърнаха в София, за да покажат и у нас накъде водят част от следите на светлото бъдеще.
 
Борис Мисирков и Георги Богданов
Родени през 1971 г., работят заедно повече от 15 години. Фотографи и кинематографисти, членове-основатели на Българско фотографско сдружение; през 1997 г. основават студио "Агитпроп", което произвежда фотографии и видео клипове за повечето от големите рекламни агенции у нас, създава визуални концепции за социални кампании и реализира проекти в областта на съвременната фотография. През последните години заедно с продуцентката Мартичка Божилова студиото активно се занимава с производство на документални филми, сред които са мултинаграждаваният "Георги и пеперудите" и първият български фил с премиера в Кан "Проблемът с комарите и други истории" на режисьора Андрей Паунов, в които Мисирков и Богданов са оператори.
Въпреки стиловото си разнообразие, авторските фотографски проекти на Мисирков и Богданов най-общо могат да бъдат определени като "постановъчна документалистика". От 2000 г. насам фотографиите на тандема са представени в над 40 персонални и групови изложби в престижни средища за фотография и съвременно изкуство в България, Европа и САЩ. Техни работи присъстват в сбирките на музея на фотографията в Одензе (Дания), фотографския музей в Хюстън (Тексас, САЩ) и в много частни колекции по света.
 

По информация на ROI CommunicationКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *