След 20 години Берлинската стена „възкръсва” отново на остров край Бургас

|
20 години след падането на Берлинската стена 20 български творци от три поколения пресъздадоха символа на разделена Европа на остров „Света Анастасия” край Бургас. Те сътвориха 20 символични къса от емблематичната стена, издигайки арт-инсталацията „Стената 20”, съобщиха организаторите на инициативата Кирил Калев и Елена Филипчева.

На срещата, провела се на митичния остров, носещ по това време името „Болшевик”, присъстваха още зам.-кметът по образование и култура на Община Бургас Йорданка Ананиева, лейтенант Мартин Радославов от Военноморска база – Бургас и Стоян Забунов – ръководещ реставрацията на църквата на острова.

„Тази инициатива е свързана с желанието на Община Бургас тук, на о-в „Света Анастасия”, да се случват културно-исторически събития”, заяви зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Тя допълни още, че избора на острова не е случаен, защото е място с богата история и винаги е вдъхновявал бургаските творци.

„Благодарим за партньорството и оказаната подкрепа на Община Бургас, без която тази инициатива на свободния човешки дух нямаше да бъде възможна”, допълни Кирил Калев.

Мотото на инициативата е „Изкуството руши стени”, а пресъздадените от талантливите художници и скулптори арт-инсталации показват, че за изкуството няма граници. Освен 20–те „откъси” от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60–те години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.

Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20–годишнината от разрушаването на Берлинската стена. Провокирано е от клип, посветен на бурните исторически промени по това време, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България, разказа Кирил Калев. Предстоят още две прояви – в края на октомври в Русе и в София на 9 ноември, когато ще се проведе концерт и телевизионна връзка с Берлин.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *