След 74 години Райна Кабаиванска се завръща в Бургас

|
Звездата на световната оперна сцена Райна Кабаиванска се завръща в родния си град Бургас по покана на кмета Димитър Николов.

След 74–годишно отсъствие за първи път голямата българска прима ще пее на бургаска сцена. Концертът на Райна Кабаиванска ще бъде на 27 септември от 19.00 часа в залата на Бургаската опера. В него ше вземат участие най-добрите ученици от деветия й майсторски клас в Нов Български университет и оркестъра на Оперно-филхармонично дружество – Бургас с диригент Найден Тодоров.

Пристигането на Кабаиванска в родния й град е част от инициативата на кмета Николов „Завръщане в Бургас”, която е насочена към успелите по света бургазлии.

Непосредствено преди грандиозния концерт на всепризнатата оперна прима от 17.30 часа в Арт-център „Опера” ще бъде открита изложба, посветена на 150–годишнината от рождението на гениалния композитор Джакомо Пучини.

Експозицията ще гостува в Бургас по покана на кмета Димитър Николов и с подкрепата на почетния консул на България в Тоскана Алесандро Бузони, и специалното съдействие на внучката на композитора – Симонета Пучини. За събитието се очакваше тя също да пристигне от Италия, но влошаване на здравословното й състояние наложи да отклони поканата.

В уникалната изложба са включени 18 снимки от живота и творчеството на великия композитор, предоставени на Община Бургас от фондацията на Симонета Пучини – „Fondazione Simonetta Puccini Istituto di studi Pucciniani”. Снимките с размери 100 см. x 70 см. могат да бъдат разгледани от гражданите и гостите на Бургас в рамките на цял месец – от 27 септември до 27 октомври.

В експозицията, която идва за първи път в България, ще бъде включена и част от изложбата на отличената в цял свят прима – „Райна Кабаиванска – Божествената”. Фотосите пресъздават едни от най-забележителните й роли в опери от Джакомо Пучини – „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Турандот” и др.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *