Словото представи победителите от конкурса за интимна лирика

|
На голяма церемония в Галерията на Националния студентски дом - София, на 23 май 2003 се състоя официалното връчване на наградите на спечелилите в конкурса за интимна лирика, организиран за 14 февруари от Словото и www.femalelife.bg. На церемонията, Мартин Митов, председател на Сдружение „Словото“, с помощта на останалите членове на компетентното жури - Елка Димитрова (поетеса, литературовед и научен сътрудник в БАН) и Георги Господинов (писател и литературовед в БАН, редактор във в. Литературен вестник), наградиха официално обявената в началото на месеца победителка, както и авторите на други избрани 50 стихотворения, които впоследствие бяха призовани да представят своите стихове пред препълнената зала. От името на съорганизаторите и спонсори на конкурса ТП Шеринг-България приветствие поднесе и Жюстин Томс.
Само да припомня, наградата на конкурса е парична (за спечелилият първо място - 100 лева), а освен това, основната идея на организаторите, която впоследствие успя да се реализира, беше да се подберат най-добрите 50 стихотворения, които да бъдат побликувани в литературна антология. Сега вече тази антология с интимна лирика е факт, тя носи заглавието „Колко още те обичам...“ и се състои от 50-те най-добри стихотворения, взели участие в конкурса. Конкуренцията за място в антологията беше наистина голяма, защото в рамките на предварително обявения срок, за участие бяха допуснати общо 860 творби от 336 автора.
Водещ на церемонията беше самият Мартин Митов, до голяма степен главен „виновник“ за тази безпрецедентна литературна проява на територията на културния ни сайт. Пред огромното множество приятели на поезията, дошли от цялата страна, той с готовност импровизира сценария и след официално обявяване на имената на 32-мата номинирани, даде думата поотделно на всички присъстващи от тях, сами да представят своите оценени творби. Така първо място в конкурса спечели Аксиния Михайлова от София, с безименното си стихотворение, отпечатано под номер едно в литературната книжка, която няма да бъде продавана на пазара, а подарявана от самите автори-участници.
Тържеството продължи със скромна почерпка от страна на организаторите и с обещания за много нови културни изяви.
Номинираните произведения можете да видите на адрес: konkurs.slovo.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *