Случки от панаира на книгата

|
На 10 декември в НДК се състоя премиерата на 4 нови книги от поредицата "Поетики" на издателство "Жанет 45". Книгите на Женя Димова "НеОбичаЙно", на Ваня Ангелова "Дъжд от китайски рози", на Николай Бойков "Стихотворения с биография" и на Соня Николова "История на килима" бяха представени от редактора на поредицата Георги Господинов.
В поредицата "Поетики" се включват обикновено книги на нови автори, дебютни или втори книги, отразяващи тенденциите в края на 20. и началото на 21. век. Всички включени досега в тази поредица, както и представените днес книги са съвсем специфични, представящи отделни автори, много различни като писане и характери.
След като представи накратко авторите и стихосбирките им, Георги Господинов прочете по едно избрано от него стихотворение от всяка от книгите. След това се включиха самите автори, с прочит на избрани произведения от новите си книги. Най-атрактивен беше Николай Бойков, който отказа да чете от току що излязлата "Стихотворения с биография", а предложи на многобройната публика творби от предстоящата ти книга "Писма до Петър". Произведения от тази предстояща книга четоха авторът и Златко Гулеков, а Тома Марков прочете свое стихотворение, посветено на Николай Бойков и озаглавено "Писмо до Петър". Не липсваше, разбира се, и изпълнение на унгарски стихове, но за съжаление не чухме любимите на феновете на Николай Бойков унгарски песни в негово изпълнение.
Поетесата Ваня Ангелова също отказа сама да чете стиховете си и покани своята приятелка Вяра Табакова, която прочете няколко стихотворения под съпровод на Димитър Русев, китара.
Тази четворна премиера беше първото събитие от програмата на току що открития Международен коледен панаир на книгата, провеждан традиционно в зала 3 на НДК, който тази година ще продължи до 14 декември (неделя). Този път международното участие е наистина солидно, но в крайна сметка панаирът си е една голяма книжарница, само че с куверт. По-интересни покани за премиери можете да видите по-долу в раздела за покани. Споменатите по-горе книги плюс още много прекрасни издания може да закупите (ако имате с какво) от щанда на издателство "Жанет 45". А на щанда на издателство "Кралица Маб" (щанд 113) можете да откриете и книги на "Словото". Богата детска програма има в зала 3.1. А книжарници "Хеликон" предлагат многобройни срещи с писатели в специално оборудваното си Писателско кафене. Другото - мъдрите слова на министъра на културата и официалните лица просто не си струват да бъдат отбелязвани.
Антония Колева. Снимка © Мартин МитовСлед премиерата на издателска къща "Жанет 45" се състоя мероприятието наречено "Мастило в мрежата" и организирано от Антония Колева. Идеята беше да бъдат представени основните български литературни сайтове. Но умишлено или не, големите сайтове като "Словото" и "ЛитерНет" бяха пренебрегнати за сметка на почти неизвестни сайтове като "Мухозоли", "Буквите" и "Грозни пеликани". Според водещата Антония Колева се оказа, че най-характерното в "Словото" е това, което аз и Силвия Гогова сме набрали, а от специалистката в материята Лора Шумкова научих, че "Словото" издава списание. Но особено "привлекателни" бяха представителите на кръжеца "Рамбо 13", които обявиха че вече не са литературен кръг, а терористичен и ще отделят цялото си време и внимание на саботиране и хакване на "Словото". От изпъстрената с цинизми реч на един от тези широко известни и талантливи писатели, чиито имена така и не разбрахме, стана ясно, че единственият сериозен проблем на литературата в интернет е "Словото" и неговия ръководител "лакеят" Митов (чий лакей съм не разбрах). Наистина удивително е до колко много простотии може да доведе творческата импотентност на някои хора, иначе жадни за слава. Няма да се спирам подробно на продължилата час и половина гавра с нас. Вие, нашите читатели, едва ли се нуждаете от подробности за това колко много пречи на шепа неудовлетворени от себе си болни хора голям сайт за култура и изкуство като "Словото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *