Смях, вино и любов с Димитър Рашков

|
На 27 октомври от 17:30 часа в изцяло обновената зала 7 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита самостоятелната изложба на изтъкнатия наш скулптор Димитър Рашков.
Изложбата е под надслов “Смях, вино и любов” и включва 27 изящни бронзови пластики и 40 рисунки на тема вино, митология, любов, еротика. С уникално чувство за хумор авторът извайва от метала одухотворените образи на простите, но основни неща от живота – виното, жената, любовта. Пловдивската галеристка Красимира Алексиева характеризира творчеството му така: “Всяка Рашкова творба е весело и закачливо намигване към зрителя. Много от композициите са просто прелестна игра, забавно приключение, което буди смях, отпуска напрежението.”
Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за изящни изкуства в София със специалност “скулптура”. Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.
Авторът регистрира над 60 участия в общи изложби и има 65 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.
Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди.
В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото XVI-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (габровският “Оскар”), а през настоящата година е член на международното жури на Биеналето.
 

Дарина Маринчевска


Дом на хумора и сатирата - Габрово
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *