Снежана: Да бъдеш рисуван и да рисуваш са две различни преживявания

|
Тя е позирала на Светлин Русев, Десислава Минчева, Валентин Старчев, Ивайло Мирчев, Борис Пеев, Гергана Минкова... Преди няколко месеца открива своя галерия с изложбата "12 художници рисуват Снежана".
 
Как се роди идеята за създаването на галерия "Снежана"?
Още от съвсем малка рисувах, постоянно търсех такава среда, контакт с артисти - в най-пълния смисъл на думата. Идеята, конкретно за галерията, се роди много по-късно, когато вече имах достатъчно приятели, след като бях модел в Академията и идеята изкристализира в конкретна форма и изява на мечтите и живота ми. Винаги съм знаела и вярвала, че ще се занимавам с нещо такова.
 
На кои автори си позирала досега и с кого си се чувстава най-добре?
На този въпрос ми е малко трудно да отговоря еднозначно. Позирала съм на много автори, много пъти, на различни места, по различен повод. Категорично мога да кажа, че няма случай, в който да не съм се чувствала добре. Не позирам на всяка цена и на всеки, който ми предложи. Изборът е предварителен и взаимен. Моето усещане за съпоставка на авторите е единствено рутината, уменията и личността. Най-добре се чувствам, когато работата на художника спори.
 
Когато гледаш картините, на които си изобразена, коя ти е любимата?
Исках официалното откриване на галерията да е необичайно, да има нещо пикантно, нещо за което да се шушука и естествено да е интересно и любопитно за публиката. Авторите откликнаха въодушевени от тази идея, дадоха всичко от себе си и мисля, изложбата беше изключително успешна. За мен беше интересно и вълнуващо да видя как всеки автор ще ме види и преживее, какъв дух и контур ще ми даде, чувството, внушението... Има картини, които ми харесват повече, но нямам една любима.
 
Самата ти рисуваш, което ти е по-приятно - позирането или рисуването?
Да бъдеш рисуван и да рисуваш са две различни преживявания. Не бих могла да се лиша от което и да е от двете чувства. Когато рисувам се пренасям в друго измерение, друго време и усещане, по никакъв друг начин не съм постигала пълната си свобода. Когато позирам, общуването с автора, съпричастността, това, че си полезен и вдъхновяваш, това, че под нечия чужда ръка, за пореден път започваш да живееш нов живот е неописуемо...
 
Продаваш много от нещата в уеб сайта си www.snegana.com. Не се ли губи малко от чара на общуването с картините, когато човек си ги избира по Интернет?
Със сигурност чара на картините се губи, но чрез сайта голям брой хора могат информативно да видят авторите и картините, и ако имат интерес или потребност да заповядат на ул. "Г. С. Раковски" 91.
 
Какво предстои да видим скоро в галерия "Снежана"?
В момента галерията представя сборна изложба на Хари Арабян - метал и стъкло, и Цветан Читъшки - фотография. След това се открива нова самостоятелна изложба, живопис, автор Гергана Минкова.
 

Интервюто взе Десислава ТодороваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *