Снежни човеци в Народната библиотека

|
На 19 декември в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се състоя премиерата на последната книга на Петър Чухов "Снежни човеци".
Книгата е носител на специалната награда на литературния конкурс "Развитие" и в тази връзка в началото на премиерата Георги Господинов (член на журито) каза няколко добри думи за романа - "кратък, лапидарен, с изпипани фрагменти". В него се разказва за казармата и това е едно от нещата, които го правят нетипичен - говоренето за казармата е широко разпространено, но е типичен трапезен жанр, рядко се появява и в такива книги. Но все пак това е само част от романа, преплетена в другите истории.
Главни представящи бяха Албена Хранова и Петър Чухов, които изпълниха интересен дует - Албена говореше за романа (и доколко това е роман), за интересните похвати в него, за случките и образите, а авторът четеше избрани откъси, илюстриращи казаното пред това.
Албена Хранова започна с примери за библиотекари от древността и герои-библиотекари от различни книги. Повод за това беше мястото на премиерата и фактът че Петър Чухов е работи в тази библиотека. Сподели колко трудно може да се каже кратко за какво се разказва в "Снежни човеци". "В този роман няма единен сюжет и той се държи изключително антироманово". В него можем да разпознаем по-скоро лирикът Петър Чухов. Във фрагментите на романа могат да бъдат открити цели фрагментарни антироманови малки жанрове или "жанрчета" като сентенции, стихове, приказки и т. н. В този друг, нов литературен род фрагментарното насичане не позволява на сюжета да протича постъпателно. "Онова, което организира романа са рефрени, които минават през страници, а не във съседни страници. Определено развитие на мотиви, развитие на метафори и в крайна сметка сюжетът на този роман е фигуративен." Съседството на различните мотиви прави една прекрасна мозайка. Читателя разбира и осъзнава всичко два когато прочете цялата книга. А романът се чете много лесно. Не само според Албена Хранова, а и според всички, които сме го прочели.
Биляна Курташева се спря кратко върху женските образи в книгата и най-вече персонажите на Вени и Лили, които са особен вид двойка. Но няма да се спираме много подробно на преразказване на романа и случките и героите в него - можете да го намери в книжарници "Хеликон" и да го прочете. Освен гореизброеното в "Снежни човеци" има много хумор, типичен за Петър Чухов, и наистина когато човек се зачете трудно може да остави книгата преди да е стигнал до края и´.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *