Снимки от Антарктика в СГХГ

|
На 17 декември в Столична градска художествена галерия беше открита фотоизложбата "Антарктида" на Свилен Панайотов.
За автора им говори Катя Тодорова, зам. министър във Министерството на външните работи. Външното министерство беше подкрепило експедицията, в резултат на която се появиха фотографиите в зиложбата, книга и филми за Антарктида. "Това беше първият опит човек на изкуството да бъде включен в българската антарктическа експедиция и този опит е много успешен, той е и много насърчителен", каза г-жа Тодорова. Тя поднесе и пожеланията и приветствията на министър Паси, който ако беше в страната е щял да присъства лично на откриването на изложбата.
За самата изложба и изкуството фотография говори Олег Попов, един от видните наши фотографи. "От тези снимки лъха топлота, снимките в тази изложба очевидно са направени с много любов, композициите са изключително изчистени и всички в тези снимки е на мястото си", сподели г-н Попов и допълни, че го обзема една благородна завист гледайки фотографиите.
Откриването на изложбата беше съчетано и с премиерата на книгата "Антарктида по пътя на мечтата" - един пътепис на Свилен Панайотов за пътуването му до Ледения континент. Актьорът Марин Янев прочете два кратки откъса от книгата.
Може би тук е мястото да напомня, че Свилен Панайотов е и победителят в тазгодишното издание на конкурса за пътепис "Одисея" (организиран съвместно от Фото Форум, Словото и списание "Одисей"). Част от кадрите и пътеписа "Един ден на Хана Пойнт", можете да видите тук...
В края на вечерта Свилен Панайотов каза, че фотографът не бива много да приказва, той трябва да говори със своите фотографии, благодари на спонсорите, които са го подкрепили и покани присъстващите на чаша вино.
Изложбата ще продължи до 15 януари 2005 г.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *