“Сонети и вишни” – стихове на театралната сцена

|
На 26 май в залата на Театър 199 бе представена книгата "Сонети и вишни" на драматурга на театъра Андрей Филипов.

Представянето премина по нетрадиционен за литературните премиери начин, но напълно подходящ за театрална сцена. Актьорите Невена Калудова и Пьотр Кшемински в музикален съпровод на китариста Александър Куманов прочетоха стихове от книгата. Своеобразен поетичен спектакъл, представянето завърши с няколко думи от автора, който прочете и послеслова от стихосбирката си.

Андрей Филипов е роден през 1965 г. в София. Завършил е английска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, магистърската му дисертация е върху творчеството на Харолд Пинтър. Работи като драматург в Столичния репертоарен театър на Ню Йорк – Олбъни. От 2000 г. е драматург на Народния театър “Иван Вазов”.

Автор е на пиесите “Среднощен град” (1999), “Липсващият разказ” (2001), “Снягосници” (2001, за деца), “Зимата на нашето недоволство” (2003, по романа на Джон Стайнбек), “Кой знае?”, “Скапано време” (2005), “Времетръс” (2006, по текстове на Кърт Вонегът) и "Убийство без убийство" (2007); на стихосбирките “Почуда” (1991) и “Зелената стая в мен” (1997).

Превежда от английски език (Пинтър, Стопард, Мамет, Ръсъл, Беркоф, Уелш) и на английски (В. Петров, К. Павлов, Й. Радичков, Е. Рахнев, К. Илиев). Негови пиеси са превеждани и публикувани на английски, руски, полски, македонски, албански и турски. Поставян е у нас и в чужбина; носител на редица награди, сред които “Либерти партнершип” и “Концепция за театър”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *