Софийска опера предлага намаления на цените на билетите за неделните спектакли

|
За всички, които не успяха да видят най-новите оперни постановки на Националната опера и балет „Бал с маски”, „Турандот” и „Лакме”, все още имат възможност да ги посетят през месец юни.
На 4 юни от 19:00 часа и на 22 юни от 16:00 часа ще бъде представена операта „Турандот”. Премиерата бе на 21 март и събитието съвпадна с официалното откриване на обновената зрителна зала. Премиерата предизвика изключителен зрителски интерес и седемте поредни спектакъла преминаха при препълнени зали. На 4 и 22 юни в ролята на Турандот публиката ще види монголското сопрано Баясгалан Дашням - любимата ученичка на великата оперна прима Гена Димитрова. Ролята на принцеса Турандот донесе многобройни успешни ангажименти на Баясгялан Дашням по световните сцени. На 4 юни в ролята на Калаф ще видим Румен Дойков, Лиу - Силвана Пръвчева, Тимур - Димитър Станчев. На 22 юни Калаф ще бъде Цветан Цветков, Лиу - младата звезда на Софийската опера Радостина Николаева, а в ролята на Тимур - младият бас Ангел Христов. Диригент Емил Табаков.

Премиерата на операта „Бал с маски” бе на 29 септември 2007 година на сцената на Националния дворец на културата. В Операта спектакълът преживя своята втора премиера през месец април. Един нестандартен и модерен прочит за историята на крал Густав с много вкус и задълбочен музикален и режисьорски прочит. През месец юни зрителите могат да го очакват на 15 юни от 16:00 часа. За спектакъла директорът на Операта Пламен Карталов е подбрал отново звезден солистичен състав. За първи път в ролята на Амелия ще пее Мариана Цветкова, Рикардо - Камен Чанев, Ренато - Кирил Манолов, Улрика - Елена Чавдарова-Иса, Оскар - Елена Стоянова. Ще дирижира световноизвестният белгийски диригент Кун Кесълс, познат на българската публика като гост-диригент на „Реквием” и „Трубадур” на Верди.
Специален подарък за меломаните е гостуването на Старозагорската държавна опера със спектаклите на „Макбет” от Верди, „Сестра Анжелика” и „Джани Скики” от Пучини и оперетата „Българи от старо време” на А. Карастоянов.
Спектакълът на „Макбет” е на 16 юни от 19:00 часа, диригент Диан Чобанов, режисьор Нина Найденова, художник на костюмите Цветанка Стойнова. В ролята на лейди Макбет Елена Баръмова, Макбет Петър Данаилов. Участват още: Добри Добрев, Бисер Георгиев, Ивайло Джуров, Александър Марулев, Орлин Горанов, Милко Михайлов и др.
Пучиниевите творби „Сестра Анжелика” и „Джани Скики” ще бъдат представени на 17 юни, от 19:00 ч. от най-младите - студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Спектаклите са дипломната работа на словенската млада режисьорка Ясна Жарич, която бе главен асистент-режисьор на оперната постановка „Лакме” от Делиб на сцената на Софийската опера. Диригент Григор Паликаров, художник Боряна Ангелова.
И като финал на гостуването на Старозагорската опера, на 18 юни, от 19:00 часа, ни очакват забавни минути с оперетата на А. Карастоянов „Българи от старо време”. Режисьор на постановката е Николай Априлов, диригент Красимир Къшев, художник на декора Атанас Велянов, художник на костюмите Диляна Първанова.
Участват: Руслан Мъйнов, Стефан Рядков, Милена Султанова, Евгени Димитров, Георги Динев, Яница Нешева и др.
 
През месец юни Националната опера и балет е помислила и за своите балетни почитатели. Любимото на малки и големи заглавие „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски ще бъде представено на 7 юни от 19:00 часа. В ролята на Одета-Одилия ще танцува примабалерината на Софийската опера Диляна Никифорова, ще и партнира премиер-солистът Росен Канев. Участват още: Еленко Иванов, Георги Аспарухов, Лора Бошнакова, Иванка Касабова, Никола Хаджитанев. Диригент Борис Спасов.

В неделя, 8 юни от 16:00 часа ще бъде представен атрактивния спектакъл на Лорка Масине „Зорба Гъркът”. Спектакълът се нарежда сред най-касовите съвременни балетни постановки, който е игран по света пред над 3 милиона зрители. С този спектакъл Националният балет гостува триумфално в Гърция, остров Кипър и Италия. На 8 юни зрителите ще могат да видят звездите на Националния балет Ясен Вълчанов, Людмила Илиева, Александър Александров, Кирил Иванов, Сара-Нора Кръстева.

Балетният хит „Гето” по музика клезмер и Горан Брегович очаквайте на 12 юни от 19:00 часа. Спектакълът вече няколко сезона не слиза от балетния афиш на Софийската опера. Хореографията е на Марио Пиаца, който е успял да осъществи в танца своята идея за възраждането на културната, психологическата атмосфера в живота на евреи, цигани, негри и да намери чрез езика на движението и жеста пресечната точка на тяхното повторно обединяване. Познавайки отблизо етническите проблеми, италианският хореограф Марио Пиаца използва внушенията от картините на Шагал, музиката Клезмер (произхожда от еврейските думи “клей” – инструмент и “земер” – песен) и творбите на Горан Брегович, които му помагат да очертае образите, разказващи по атрактивен начин за една от най-суровите страници от историята на еврейската общност.
Участват: Дарина Бедева, Росен Канев, Трифон Митев, Мария Илиева.
Със специалното участие на Стефка Минева - мецосопран и Мария Евстатиева - солоцигулка.

Последният балетен спектакъл за този сезон е „Козият рог” от К. Кюркчийски на 19 юни от 19:00 часа. „Козият рог” е от най-успешните български балетни постановки в 80 годишната история на българския професионален балет. Хореографията е на Петър Луканов, диригент Цанко Делибозов. В ролите ще видим Росен Канев, Веса Тонова, Диляна Никифорова, Трифон Митев, Еленко Иванов, Кирил Иванов, Георги Аспарухов, Румен Бонев.

На 21 юни трупата на балета ще гостува с „Козият рог” на сцената на Античния театър в Пловдив.
 

По материали на Софийска операКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *