София квартет – класическа музика през уикенда под открито небе

|
На 4 юни (събота) и на 5 юни (неделя) пред Народния театър „Иван Вазов” ще се състоят първите два безплатни концерта с класическа музика по проекта „Под небето: СОФИЯ КВАРТЕТ”. Програмите МОЦАРТ (4 юни) и ТАНГА (5 юни) ще стартират в 18,30 ч.
Останалите концерти ще продължат всяка събота и неделя на месец юни и началото на юли с начален час – 17,00.
Проектът „Под небето: СОФИЯ КВАРТЕТ”, подкрепен от Столична програма „Култура”, цели да покаже на широката публика красотата на класическата музика като намали дистанцията между нея и хората, и я изкара от концертната зала навън, на открито, достъпна за всички.
 
Уточнените към момента програми на концертите са следните:

4 юни – МОЦАРТ, дивертименти, квартети и… Малка нощна музика

5 юни – ТАНГА, Луис Гардел, Астор Пиацола, Жакоб Гаде, Михаил Пеков

11 и 12 юни – АМЕРИКАНСКА МУЗИКА, Самюъл Барбър, Джордж Гершуин, Коул Портър, Чарли Чаплин; специален гост на 12 юни - Васил Петров

18 и 19 юни – ФРАНЦ ШУБЕРТ, Розамунда, Смъртта и момичето, квартети

25 и 26 юни – ФИЛМОВА МУЗИКА, Енио Мориконе и много изненади
 
СОФИЯ КВАРТЕТ към Софийската филхармония е най-известният български струнен квартет. Неговите членове – Ангел Станков (първа цигулка), Николай Гагов (цигулка), Валентин Геров (виола), Джефри Дийн (виолончело) са изявени камерни музиканти. Репертоарът на квартета се състои от класически и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него.
Ангел Станков (първа цигулка) е завършил Българската държавна музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концерт-майстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент той участва активно в музикалния живот в България. От 1996 г. е професор в Българска държавна музикална академия „Панчо Владигеров”, а от 1999 г. – неин заместник-ректор.
Свирил е в повечето европейски държави, САЩ, Русия, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба. В дует със своя партньор-цигулар Йосиф Радионов в продължение на 25 години е печелил многобройни награди: Златна лира на Съюза на българските музиканти, Награда за голямо артистично постижение на XII Младежки фестивал в Москва, 100 години Бела Барток, Първа награда и златен медал на Първия международен фестивал за камерна музика в Осака през 1993 г.
Правил е множество записи за Българското национално радио и телевизия, BBC-Лондон, Хагското радио, Радио Прага, руската и френската телевизия, Телевизия Йомиури, Радио НХК-Япония и т.н. Записал е многобройни плочи, касети и CD-та.
Ангел Станков е дирижирал и разнообразни камерни оркестри и е бил гост на няколко филхармонични оркестъра в страната и в чужбина.
Николай Гагов е завършил Българската държавна музикална академия. От 1973 г. той свири втора цигулка в квартети „Вълчев” и „Сливен”, Българско национално радио, квартет „София” и квартет „Димов”.
Специализирал е в струнния квартет с проф. Вилмос Татри, проф. Франц Самойл, проф. Рудолф Нел и проф. Йозеф Калвет.
Лауреат е на музикалните конкурси CJacchino, Рим 1974 г, Лео Вайнер (с „Вълчев квартет”), Будапеща 1978 г. Правил е записи за Балкантон – квартети от Хайдн, Моцарт, Шпор, Шостакович, Бадингс; записвал е дискове за Гега и Гега Ню – Бородин NN1, 2, Шостакович NN 8, 10,11, В. Бонд, С. Пиронков.
От 1988 г. е професор по камерна музика в Българската държавна музикална академия.
Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои работи.
През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност.
Американският челист Джефри Дийн, който живее в София от 1992 г, е познат из цяла Европа и Северна Америка. През 1989 г. той основава дуо „Равнополска – Дийн”, а през 1997 г. става член на струнен квартет „Димов”.
Завършил е Музикалния университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Лауреат на Националната музикална федерация (САЩ), Обретенов (България) и други конкурси. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи като и като координатор на програма Изящни изкуства.


Гост-музиканти за проекта:

Галина Койчева (цигулка)
Орлин Цветанов (цигулка)
Теодора Христова (цигулка)
Грациела Панайотова-Георгиева (цигулка)
Христо Танев (виолончело)
 

United Publishers & ProducersКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *